Dr. ÖZETİ| Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi'nden Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu ve Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, duygusal yeme davranışının önlenmesi ve yönetilmesi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Birçok insan, fiziksel açlık hissetmese bile duygusal nedenlerle yeme eğilimindedir.
Bu durum zamanla, psikolojik açlık olarak adlandırılan duygusal yeme davranışına dönüşebilir ve aşırı kalori alımına bağlı olarak obeziteye yol açabilir. Bu davranışın önüne geçmek için, bireyin hissettiği açlığın fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunu anlaması önemlidir.
Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Yaz mevsiminde neler yenmeli?
Karton bardaktaki görünmeyen tehlike: Karton bardakların zararları...
FİZİKSEL VE DUYGUSAL AÇLIĞI AYIRT EDİN
Uzman Diyetisyen Fatoş Nadiroğlu, fiziksel açlığın yavaş yavaş ortaya çıktığını ve herhangi bir yiyecekle tatmin edilebileceğini belirtirken, duygusal açlığın aniden geldiğini vurguladı. Duygusal açlık sırasında genellikle tatlılar veya abur cubur gibi belirli yiyecekler için yoğun bir istek duyulur. Uzman Psikolog Feriha Kaşifoğlu ise, duygusal açlığı tetikleyen birçok farklı faktör olduğunu söyledi: "Stres, kötü veya yetersiz uyku, yüksek kalorili yiyeceklere kolay erişim, sosyalleşememe, yiyecek ve içecek reklamları, sosyal medya görselleri ve lezzetli yiyecekler bu faktörler arasındadır." Kaşifoğlu, duygusal yemeden sonra genellikle suçluluk, pişmanlık veya utanç hissedildiğini, oysa fiziksel açlıkta bu duyguların yaşanmadığını belirtti.
Besinlerin küflü kısmını keserek yemek zararsız mı? Küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı?
Sabah uyanınca sirkeli su içenler aman dikkat! Aç karnına sirkeli su içmenin faydaları...
DUYGUSAL YEME DAVRANIÅžINI TANIYIN
Duygusal yeme isteğinin nedenini anlamak için kişinin kendine beş önemli soru sorması gerektiğini belirten Uzman Psikolog Kaşifoğlu, bu soruları şu şekilde sıraladı:
"Bazı şeyler ters gittiğinde ve stresli bir gün geçirdiğimde yeme isteği duyar mıyım?"
"Yeme isteÄŸim aniden mi gelir?"
"Genelde yüksek kalori, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri mi tercih ederim?"
"Doysam bile yemeye devam etmek ister miyim?"
"Yemekten sonra suçluluk ve pişmanlık hisseder miyim?"
Bu soruların çoğuna "evet" yanıtı veriyorsanız, duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz. Duygusal açlığınızı sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için hangi duyguların yeme isteğinizi tetiklediğini belirlemek önemlidir.
DUYGUSAL YEME DAVRANIŞINI YÖNETME YÖNTEMLERİ
Duygusal yeme davranışını yönetmek için, hangi duyguların yeme isteğini tetiklediğini belirlemek önemlidir. Uzman Psikolog Kaşifoğlu, stres, yalnızlık veya sıkıntı gibi duygusal tetikleyicileri azaltmak için alternatif yöntemler denemenin faydalı olacağını ifade etti. Uzman Diyetisyen Nadiroğlu ise, evde sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyve ve sebzeler gibi düşük kalorili seçenekleri tercih etmenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, yemeğin tadına vararak yavaş ve dikkatli bir şekilde yemek yemenin, doygunluk hissinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabileceğini vurguladı. Öğünlerinizi ve günlük aktivitelerinizi önceden planlamak da yeme alışkanlıklarınızı düzenlemenize yardımcı olabilir.
SAÄžLIKLI ALIÅžKANLIKLAR EDÄ°NÄ°N VE DESTEK ALIN
Uzmanlar, bireylerin kendilerini iyi hissettirecek sağlıklı alışkanlıklar edinmelerini ve gerektiğinde profesyonel destek almaktan çekinmemelerini tavsiye etti. Duygusal yeme davranışının önüne geçerek daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.
Editor : Åžerif SENCER