Varlığı ÖZETİ| hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığımız kara delikler, ürkütücü ve bir o kadar da ilgi çekici yapılar. Bilim insanlarının uzay araştırmaları ve yeni keşifler ile kara delikler hakkında sır perdesi aralanmaya çalışılıyor. Astronomlar son çalışmaları ile bu yönde bir gelişme kaydederek Dünya'ya en yakın kara deliği keşfetmeyi başardılar. Dünya'dan 1600 ışık yılı uzaklıktaki bu kara delik, kozmik uzaya bakıldığı zaman neredeyse burnumuzun dibinde yer alıyor.
Kara delikler evrenin en benzersiz ve nadir yapıları arasında yer alıyor. Her galaksinin merkezinde süper kütleli bir kara delik bulunduğuna inanılıyor. Aşırı yoğun bu gök cisimlerinin daha küçük versiyonları ise çok çok daha yaygın oluyor. Tahminlere göre sırf bizim galaksimiz olan Samanyolu’nda bile 100 milyon kara delik bulunuyor.
Kara deliklerin çok az bir kısmı keşfedilebildi. Bu keşfedilen örneklerin de neredeyse tamamı aktif olanlar, yani parlak X-ışınları saçan ve yakınlarındaki gök cisimlerinden madde çeken yapılar.
Dünya'nın arka bahçesinde, sadece 1600 ışık yılı uzaklıkta
Gia BH1 adı verilen kara delik, Dünya’dan yalnızca 1600 ışık yılı uzakta bulunuyor. Kozmik ölçekte baktığımızda bu mesafe adeta arka bahçemiz olarak kalıyor. Yılancı takımyıldızında yer alan bu kara delik, şu anda aktif durumda değil. Astronomlar bu kara deliğin varlığını ortaya çıkarmak için kara deliğin yıldız eşlikçisinin hareketlerini inceledi.
Bilim insanlarının ''Güneş Sistemi'ni alın, Güneş’in yerine kara deliği, Dünya’nın yerine de Güneş’i alın. İncelediğimiz sistem bu.'' şeklinde tanımladığı sistem, Uluslararası Gemini Gözlemevi tarafından incelendi. İnceleme sonuçları, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.
Araştırmacılar, daha önce de benzer keşif iddialarında bulunduğunu ancak bu iddiaların asılsız çıktığını söyledi. Bilim insanları, daha önce Gaia uzay aracından gelen verileri inceleyerek kara deliğin olası konumunu tespit etmişti.
Şu aşamada bu kara deliğin nasıl ortaya çıktığı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Bilim insanları bu konuyu açıklığa kavuşturmak için çalışmalarına devam edecek.
Editor : Şerif SENCER