Teknoloji

Dünyanın Geçmişinde Yaşanmış Radyasyon Fırtınalarının İzi

Bilim insanları yıldızları ve gezegenleri izlemek için en gelişmiş teleskopları kullanıyor. Bu defa araştırmacıların gözü daha yakın bir yere döndü: Kendi gezegenimizin ormanlarına. Çıkan sonuç ise oldukça şaşırtıcı.

Dünyanın Geçmişinde Yaşanmış Radyasyon Fırtınalarının İzi
29-10-2022 22:47

Bugüne ÖZETİ| kadar uzay çalışmaları için kullanılan teleskopları gezegenimize çevirirsek ne olur? Mesela ormanlarımızı incelersek karşımıza ne çıkar? Yeni yapılan bir araştırmaya göre karşımıza çıkabilecek şeylerden biri, radyasyon fırtınalarının izleri. 

Ağaç halkalarındaki radyoaktif izler keşfeden bilim insanları, geçtiğimiz 10 bin yıllık süreçte Dünya’nın birkaç defa radyoaktif fırtınalarla karşı karşıya kaldığını ortaya çıkardı. Proceedings of the Royal Society A adlı dergide yayımlanan makaleye göre makul şüpheli Güneş parlamaları olsa da esas neden henüz bilinmiyor. 

Geçmişte radyoaktif fırtınalar yaşanmış

ağaç halkaları

Yüksek miktarda radyasyon atmosferin üst tabakalarına çarptığında nitrojen atomları radyoaktif karbon-14 ya da radyokarbona dönüşüyor. Radyokarbon havadan geçip çeşitli yapılara karışıyor. Bunların arasında elbette ki ağaçlar da yer alıyor. 

Bilim insanları radyokarbonları yapıların yaşlarını ölçebilmek için kullanıyor. Zira karbon-14 zamanla ışıma yaparak yeniden nitorjen atomuna dönüşüyor. Böylece radyokarbon ölçümüyle kalıntıların yaşı ortaya çıkıyor. Dünya’nın manyetik alanı, galaksiden ve Güneş’ten gelen radyoaktif ışımalardan korunmamızı sağlıyor. Geçmişte ise bu alan oldukça zayıftı. Bu yüzden de ışımalar gezegenimize daha çok etki edebiliyordu. 

Aslında ağaçlarda radyasyon fırtınalarının izinin bulunması ilk defa gerçekleşmiyor. Japon bilim insanı Fusa Miyake, 774 yılından kalma ağaçlarda bir radyasyon artışı tespit etmiş, bu ağaçların tek bir yılda normalde yıllarca maruz kalacağı kadar ışımaya maruz kaldığını ortaya çıkarmıştı. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER