Teknoloji

Dünyanın En Sıcak Yerleri Nereleri?

Dünyamız üzerinde 70°C'ye kadar çıkabilen birçok yer bulunuyor. Bu bölgelerin bazılarında yaşam hiç yok, bazılarında ise mega kent diyebileceğimiz zengin yapılar var. İnsan sağlığı için bu kadar tehlikeli olabilecek sıcaklıklarda insanlar ne tür evlerde yaşıyor? Tarımın

Dünyanın En Sıcak Yerleri Nereleri?
29-03-2023 15:52

Dünyamız ÖZETİ| kendine has bölgeleriyle oldukça sıradışı bir gezegen. Birçok canlının yaşaması için oldukça verimli alanlara sahip olmasının aksine, aynı zamanda birçok canlının da yaşamını sürdüremeyeceği ölü, sıcak alanlara sahip. Bu alanlar insanlar için oldukça tehlikeli içinde birkaç spesifik canlı türünden başka hiçbir şeyin olmadığı çorak alanlar olarak biliniyor.

Dünya üzerinde ölçülebilen en yüksek sıcaklık ise 56.7°C (1913’te Kaliforniya ‘’Ölüm Vadisi’’)

olduğu biliniyor.Bu yazımızda Dünya’nın en sıcak neredeyse içinde tek bir canlının yaşamadığı, insanların da yalın bir şekilde 15-20 dakika bile dayanamayacağı bölgeleri listeledik.

Sıcaklığıyla yeryüzündeki cehennem diyebileceğimiz Dünya’nın en sıcak 12 bölgesi

Ölüm Vadisi, Kaliforniya, AmerikaKabili, TunusMitribah, KuveytTurbat, PakistanDallol, EtiyopyaEl- Aziziye, LibyaWadi Halfa, SudanLut Çölü, İranMahşehr, İranGadames, LibyaOuargla, CezayirQuriyat, Umman

Bu yerler, anlık olarak olmasa da dünya üzerinde gelmiş geçmiş ölçülebilen en yüksek sıcaklığa sahip bölgelerdir.

Ölüm Vadisi, Kaliforniya, Amerika

Ölüm vadisi Amerika

Kulağa ilginç gelse de Dünya üzerinde ölçülebilen en yüksek sıcaklığına sahip bölge Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde yer alıyor. İngilizcesi ‘’Death Valley’’ olarak bilinen bu bölge,1913 tarihinde 56.7°C hava sıcaklığı ölçülerek hala kırılamamış bir rekora imza atıyor.

Vadinin ismi Ölüm Vadisi olsa da eklem bacaklıların yanı sıra, sıcaklıktan dolayı sadece geceleri dışarı çıkabilen birçok hayvan bulunuyor. Bunlara örnek olarak; iri boynuzlu çöl koyunu, kır kurdu, ova tilkisi, kertenkele, yılan olarak verilebilir.

Kabili, Tunus

Kabili Tunus

Tunus’un güneyinde Sahra’nın en büyük tuz gölüne ev sahipliği yapan Kabili’de hava sıcaklığı 1931 yılında 55°C ölçülerek hem Sahra’nın hem de Afrika’nın kaydedilmiş en sıcak bölgesi konumuna geldiği biliniyor. 

Kabili’de insanlar için bile birçok yaşam alanı olmasına rağmen bazı bölgelerin kuraklığından dolayı yaşam neredeyse yok denecek kadar az. Tarıma asla elverişli olmayan bu iklim bölgesinde yaşam şartlarının oldukça zor olduğu biliniyor.

Mitribah, Kuveyt

Mitribah kuveyt

21 Temmuz 2016 yılında Mitribah’ta havanın 54°C ölçüldüğü doğrulandı. Mitribah, Kuveyt’in batı taraflarında çöl, kurak bir alanda yer alıyor. Bölgedeki petrol yoğunluğundan kaynaklı aslında oldukça işlek bir alan. Çalışanların sağlığı için de bu bölgede oldukça sıkı önlemler alındığı biliniyor. Aynı zamanda kurak bölgeye yakın, deniz kenarında zengin bir şehire de sahip.

Turbat, Pakistan

Pakistan, Muson yağmurları, kuraklıklar ve selleriyle Dünya üzerindeki en değişken iklime sahip ülke olarak biliniyor. Turbat, Pakistan’ın Belucistan eyaletinde bulunuyor. Bölgedeki bugüne kadar ölçülmüş en yüksek sıcaklık ise 53.4°C olarak biliniyor. 

Bölgedeki tarım faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için Hingol Nehri’nin çevresine kurulan bu yerleşkenin ana yaşam kaynağı tarım ve hayvancılık olarak biliniyor. Yazları ortalama 40-45 derece aralığında olan bir sıcaklığa sahip.

Dallol, Etiyopya

dallol etiyopya

Dallol, Etiyopya’nın kuzeyinde Afar bölgesinde bulunan bir yer altı volkanıdır. Aynı zamanda gelen turistler içinde küçük bir kasabaya sahip olduğu biliniyor. Tabii ki sadece deneyimli turistlerin ziyaret etmesi öneriliyor. Çünkü Dallol, sahip olduğu sıcaklık ve zorlu şartlardan dolayı Dünya üzerindeki canlı oluşumunun olmadığı tek alan olarak biliniyor.

Aslında Dallol en yüksek sıcaklığıyla değil devamlı olan sıcaklığıyla cehennemi yaşatıyor diyebiliriz. Yılın neredeyse her günü 34°C olan bu bölge aynı zamanda dünyanın en tuzlu bölgesi olarak biliniyor.

El- Aziziye, Libya

el aziziye

El- Aziziye’nin, Libya’nın batı taraflarında çölün ortasında bulunan bir bölge olduğu biliniyor.

13 Eylül 1922 yılında 58 derece sıcaklıkla dünyanın en yüksek sıcaklık ölçümü olarak Guinness Dünya Rekorları listesine adını yazdırıyor. Fakat daha sonra yapılan ölçümlerle bu rekorun gerçekliği tartışılıyor. 

Tartışmalı olmasına rağmen Dünya’nın en sıcak bölgelerinden biri olduğu aşikar olan bu bölgede yaşam yok denecek kadar az. Turistlere kapalı sadece deneyimli insanların girebildiği bir bölge olarak biliniyor. Aynı zamanda özel izinlerle de bu bölgeye giriş sağlanabiliyor.

Wadi Halfa, Sudan

Wadi Halfa

Wadi halfa, Sudan’ın kuzeyinde bulunuyor. Bölgedeki sıcakların yaz aylarında 50°C’nin altına düşmediğini varsayarsak dünyanın en sıcak bölgelerinden biri olduğunu kolayca anlayabiliriz.

Yerel halk çoğunlukla yaz aylarında bölgeyi terk ediyor. Ancak antik zamanlardan beri insanlar için çok önemli bir yaşam alanı olduğu biliniyor. Buna sebep olarak Nil Nehri boyunca uzanan ticaret yollarının arasında oldukça stratejik bir konumda olması söylenebilir.

Lut Çölü, İran

Lut çölü
Lut çölü, İran’ın güneydoğusunda bulunuyor. Yüzey sıcaklığı olarak dünyanın en sıcak noktası olan Lut Çölü’nde yüzey sıcaklığı 2005 yılında 70.7°C ölçülerek bir rekor kırmıştır.

Aynı zamanda Lut Çölü UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bunun sebebinin ise eşsiz manzarası ve nadir bitki örtüsüyle dünyada eşi benzeri olmayan bir mekan olduğu söylenebilir.

Mahşehr, İran

Mahşehr İran

Mahşehr, Lut Çölüne yakınlığı sebebiyle dünya üzerinde bulunan en sıcak yerlerden biri olarak biliniyor. 2017 yılında bölgede ölçülen en yüksek sıcaklık 53.7°C ölçülmüştür. Mahşehr bölgesi, petrokimya ve gemi üretimi sanayisi ve diğer ticaret faaliyetleri için oldukça önemli olduğu söylenebilir.

Gadames, Libya

ghadames libya

Gadames, Libyanın güney batısında bulunuyor. Sahra Çölü’nün eteklerinde bulunduğundan sıcaklık değerlerinin yıl boyu kurak ve ölümcül derecede olduğu biliniyor. Yaz aylarında sıcaklık çoğunlukla 50 derecenin altına düşmüyor. 

Gadames’in mimarisinde, evler çöl iklimine ayak uydurmak için duvarları kalın yapılıyor ve İç avlularla çevriliyor. Bu yapılar sıcak havayı dışarıda tutup evin içini serin tutarak bu iklimde yaşayan insanları sıcaktan koruyor.

Ouargla, Cezayir

Ourargla, Gadames’e yakın bi bölgede, Sahra Çölü’nün tam ortasında bulunan bir şehir. Sıcaklık yıl boyu genelde 45-50°C civarlarında seyrediyor. İçinde bulunan kum tepeleri, vahalar ve antik yapılar ile turistlerin sık sık uğradığı yerler alanlar arasına giriyor. 

Yine bu şehirde de Gadames’e benzer kalın duvarlı, beyaz renkli evler bulunuyor. Yazın sıcaklıklar 45-50 dereceyi bulsa da kış zamanı, gece vakitlerinde hava oldukça soğuk oluyor.

Quriyat, Umman

Yaz aylarında hava sıcaklığının yine 45-50°C seviyelerinde dolaştığı bu bölge denize kıyısı olan yerleşim yeri olarak birçok turistin ilgisini çeken bir bölge olarak biliniyor. Aynı zamanda bu kadar sıcak olmasına rağmen yılın her günü turistik aktivitelere açık bir bölge.

Evet, bu yazımızda dünyamızın farklı bölgelerinde ki en sıcak bölgelerini inceledik. Bu yüksek sıcaklıkların çoğunlukla günümüze yakın tarihlerde olması da küresel ısınmanın dünyamızın sıcaklığını ne denli attırdığını gözler önüne seriyor.

Bu bölgelerde genelde sık bir şehir yapılanması olmasa da bazı bölgeler turistik ve ticari açıdan hala çok önemli. Çünkü çoğunlukla bu bölgeler dünyanın en büyük petrol yataklarına ev sahipliği yapıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER