Teknoloji

Dünyadaki Tüm Parayı Eşit Olarak Dağıtsaydık Neler Olurdu? - Webtekno

Dünyadaki tüm parayı eşit olarak dağıtma düşüncesi, insanlık tarihindeki en büyük ekonomik sorunlardan biri olan “gelir eşitsizliği”ne odaklanmaktan ortaya çıkıyor. Herkesin eşit ekonomik şartlara sahip olduğu bir evrende yaşamanın ne tür sonuçları olabileceğini hiç d?

Dünyadaki Tüm Parayı Eşit Olarak Dağıtsaydık Neler Olurdu? - Webtekno
08-09-2023 18:17

Tüm ÖZETİ| parayı eşit miktarda dağıtmak; ekonomik, sosyal ve politik sistemin sınırlarında gerçeklik algısını zorlayan bir senaryo. Eğer bu mümkün olsaydı da eğitimden üretime, tüketimden açlığa kadar birçok konuda ciddi değişiklikler olabilirdi.

Herkesin eşit olması durumunda nelerin değişebileceğinden önce herkese ne kadar para düşeceğini de bilmekte fayda var. Kişi başına düşen tutar, zenginleri mutlu etmese de pek çoğu için güzel bir miktar olabilir.

Dünya üzerindeki tüm parayı bölüştürünce kişi başı kaç TL düşüyor?

dünya nüfusu

Banknotlar ve tasarruf hesaplarındaki fiziksel paraların yanı sıra Bitcoin ve kripto paralarda dahil dünyadaki toplam para miktarı yaklaşık bir katrilyon ABD doları. Dünya üzerinde yaşayan 8 milyar 60 milyon kişiye bu para bölüştürüldüğünde ise kişi başı 3 milyon 329 bin 289 lira 88 kuruş düşüyor. Tabii ki bu rakam, içeriği yazdığımız 8 Eylül 2023 itibarıyla geçerli tutar.

Herkesin aynı paraya sahip olduğunda nasıl bir dünya olacağını merak edenleri ise yazının devamına alabiliriz.

Dünyanın en zengin 25 insanının toplamda 2.1 trilyon dolar serveti var!

dünyanın en zengin insanları

Eşitsizlik demişken aklımıza öncelikle dünyanın en zengin insanları geliyor. “Nasıl bu kadar paraları var?” sorusu herkesin aklından en az bir kere geçiyordur.

En zengin 25 insanın dudak uçuklatan servetini şöyle daha da net anlatabiliriz. Oxfam’ın bir raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminde bulunanların serveti, yüzde 99’un servetinin toplamına eşit. İşte bu noktada aklımıza gelen bu ütopik düşüncenin olacağını varsayalım ve nelerle karşılaşırız görelim.

Zayıflık ve açlık sona ererdi.

açlık ve zenginlik

Dünya genelindeki ekonomik eşitsizliğin kaybolması, herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir dünya demek olurdu. Zayıflık, açlık, evsizlik ve daha nicesi son bulurdu.

Bazı insanların çalışma motivasyonu artarken bazılarının üretkenliği azalabilir.

para dağıtmak

Eşit gelirin ortaya çıkması kimi için daha çok çalışma motivasyonu sağlayabilir. Ancak kimi de daha fazla çalışma veya risk almanın getirilerinden yararlanamayacaklarından endişe edebilir. Bu da hem üretkenliği hem de ekonomik büyümeyi azaltabilir.

Motivasyonu olan girişimciler tarafından ortaya atılan fikirler ise yatırımcı bulabilir. Bu da bir süre sonra yine belirli bir kesimin daha zengin olması anlamına gelir.

İsrafı nasıl önleyeceğiz?