Ekonomi

Dünyada her gün zamlanırken Türkiye'den üst üste iki indirim: Reuters rahatsız oldu

Birçok kişi yılbaşında elektrik ve doğal gaza zam beklerken ikisine birden indirim geldi. İstanbul'da elektrik faturaları yüzde 12 düşecekken, Yeni yıl itibariyle elektrikte sanayi abone grubuna yüzde 16 düzeyinde indirim uygulanacak. Mesken aboneleri için zam olamayacak

Dünyada her gün zamlanırken Türkiye'den üst üste iki indirim: Reuters rahatsız oldu
30-12-2022 19:18

Avrupa’da ÖZETİ| enerji krizi her geçen gün büyüyerek devam ederken Türkiye, alınan önlemlerle enerji krizinin olumsuz etkilerinden kendisini koruyor. Elektrik ve doğalgaz sıkıntısıyla birlikte Avrupa ülkeleri ciddi tedbirlere alırken, Türkiye’de ise nisan ve ekim aylarında alınan Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) kararlarıyla uluslararası piyasalarda oluşan olağanüstü maliyet artışlarının olumsuz yansımasının önüne geçildi. 

REUTES YİNE ŞAŞIRTMADI

Sosyal devlet anlayışıyla atılan adımlar Avrupa basınına da yansıdı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a düşmanlık yapabilecek bir gazeteci arayan Londra merkezli Reuters ise Milyonlarca çalışanı sevindiren EYT ve vatandaşların cebine doğrudan yansıyacak enerji indirimlerini kriz tellallığı yaparak çarpıtma cabasına girerek yine şaşırtmadı.
 


Reuters EYT ve indirimlerin mali krize neden olacağını iddia etti

 

ARTIŞ YOK İNDİRİM VAR

Avrupa’da enerji sorunu giderek büyüyen bir kriz halini alırken, sanayicinin sesini duyan hükumet Türkiye’de tarifelere indirim uyguladı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sanayi abone grubunun fiyat tarifesinde yüzde 16 oranında indirim kararı aldı. Hali hazırda birinci kademesinde yüzde 50 sübvanse edilen mesken abonelerinin tarifelerinde ise herhangi bir değişim yaşanmayacak.  

TAVAN FİYATTA DA İNDİRİME GİDİLDİ

Ayrıca, serbest piyasada elektrik tavan fiyatı da megavatsaat başına 4 bin 800 liradan 4 bin 200 liraya indirildi. Böylece serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarında da elektrik bedelinin yüzde 10 ila yüzde 15 oranında düşmesi bekleniyor.

Piyasadaki elektrik fiyatının düşmesinin çok önemli ve olumlu bir gösterge olduğunu belirten enerji uzmanları, hükümetin, maliyetlerde yaşanan bu düşüşleri takip edip piyasaya yansıtacaklarını beklediklerini söyledi. Uzmanlar, fiyatların düşüş yönlü seyrinin devam etmesiyle fiyatların bütün tüketici gruplarının tarifelerine olumlu yansıyabileceğinin altını çizdi.

İŞVERENE MALİYET FIRSATI OLUŞTU

Sanayi grubunun elektriğine yapılan indirim, aynı zamanda sanayicilere de ciddi oranda bir maliyet fırsatı sunacak. Asgari ücrete yapılan zamların işverene ekstra maliyet olarak ekleneceği düşünülürse elektrik faturalarındaki düşüş sanayicilere büyük katkı sağlayabileceği düşünülüyor. 

ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA SÜBVANSİYON ORANI YÜZDE 70 ARTTI

2021 yılında doğalgazda 69,3 milyar lira, elektrikte 11,5 milyar lira olmak üzere, toplamda 81 milyar liralık bir hazine desteği ile hane başına yaklaşık 4 bin liralık sübvansiyon uygulandı. Bu sene bu destekler şimdiye kadar 138 milyar lirayı bulmuş ve böylece sübvansiyon tutarı geçtiğimiz yıla göre yüzde 70 oranında arttı. 2023 yılında da doğalgaz ve elektrik faturalarında uygulanan sübvansiyonlar devam edecek, hane halkı ve sanayicinin enerji maliyetleri mümkün olduğunca düşük tutulacaktır.

EYT'NİN MALİYETİ

EYT düzenlemesinin maliyeti hakkında açıklama yapan Bakan Bilgin,  EYT'de 100 milyarın üzerinde bir maliyet var ama bizim bütçe imkanlarımız içerisinde karşılanabilecek bir maliyet" açıklamasında bulunurken; Uzmanlar da "2 milyon 250 bin kişiye ayda 5 bin TL emekli maaşı ödense, bütçeye yıllık 132 milyar TL ek yük getirir. Şirketlerimiz çok kazanıyor, vergi ödemeleri çok artıyor. Bütçe gelirleri Kasım ayında %110 artışla 2 milyar 185 liraya çıktı. Bu para çok rahat ödenir endişe etmeyin" yorumunda bulundu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER