Dünya'nın ÖZETİ| yanı başında bir yıldızın patlaması nasıl bir görüntü oluştururdu sizce? Göz kamaştırıcı mı yoksa korkutucu mu?
Bu düşünce; bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de astronomlar, bu tür olayların potansiyel etkilerini ciddi olarak incelemişler.
Bir yıldızın patlaması yani süpernova, evrenin en enerjik olaylarından biridir.
Süpernovanın parlaklığı, bir hidrojen bombasının gözünüze yakın patlamasından milyar kat daha fazla olabilir.
1604 yılında ünlü gök bilimci Johannes Kepler, kendisine önceki hiçbir yıldızla kıyaslanamayacak kadar parlak görünen bir yıldız fark etti.
Bu yıldız, gece ışığında Jüpiter kadar parlaktı ve aysız gecelerde gölge oluşturabilecek düzeydeydi. Kepler, yeni bir yıldızın doğuşuna tanık olduğunu zannediyordu. Oysa ki gördüğü şey, yıldızın şiddetli ölümüydü.
Peki yıldızlar nasıl patlıyor?
Bir yıldızın ömrü boyunca kararlı bir denge içinde olduğunu ve çekirdeğindeki füzyon reaksiyonları sayesinde parladığını biliyor muydunuz?
Ancak yıldızın yakıtı tükendiğinde, füzyon yavaşlar ve yerçekimi çekirdeği sıkıştırarak sıcaklığın artmasına neden olur. Artan sıcaklıkla yeni füzyon reaksiyonları başlar ve bu sarmal, yıldızın sonunda patlamasıyla sonuçlanır.
Ya Dünya’nın yakınında bir yıldız patlarsa?
Oluşan süpernova hem görsel hem de fiziksel olarak Dünya üzerinde büyük etkilere sahip olabilir. Patlama sonucunda serbest kalan enerji, radyasyon ve kozmik ışınlar, Dünya'nın atmosferinde ciddi değişikliklere ve hatta biyolojik yaşam üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.
Örneğin ozon tabakasına zarar verebilir veya kozmik ışınlarla dolu ortam yaratabilir. E hâliyle bu durum, Dünya'daki yaşamı tehdit ederdi ve gezegenimizin biyolojik çeşitliliği için ciddi riskler oluştururdu.
Kaynaklar: Veritasium, Astronomy, BBC Sky at Night Magazineİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER