Gündem

'Domuz' skandalının az bilinen en tehlikeli boyutu: Jelatin!

İslam’ın haram kıldığı ve ülkemizde satışı sadece farklı reyonlarda yapılabilen domuz etinin gıdalara karıştırıldığının ortaya çıkması infiale neden olurken, domuzun en yaygın kullanımı “jelatin” adı altında gerçekleşiyor.

'Domuz' skandalının az bilinen en tehlikeli boyutu: Jelatin!
11-10-2024 18:32

Haber7 ÖZETİ| – ÖZEL

Tarım ve Orman Bakanlığının ifşa listesiyle 'domuz eti' skandalı kamuoyunda infiale neden oldu. 

Bazı yiyecek firmalarının 'domuz eti'ni kullanması büyük tepkilere neden olurken kıvam artırmak veya korumak için hazır gıdada kullanılan 'jelatin' tehlikesi yeniden gündeme geldi. 

DÜNYADA ÜRETİLEN JELATİNİN YARISI DOMUZDAN ÜRETİLİYOR

Dünya genelinde jelatinin hammaddesinin yüzde 45 ila yüzde 55 arasında üretimi domuz derisi ve kemiklerinden imal ediliyor. Geriye kalan üretim ise sığır ve balıktan gerçekleştiriliyor. 

JELATİNDE DOMUZ NEDEN TERCİH EDİLİYOR?

Domuzdan elde edilen jelatinin yaygın olmasının nedeni, maliyet açısından avantajlı olması. Bir domuzdan 3-4 haftada jelatin üretimi yapılabilirken bir sığırdan 13-14 haftaya kadar jelatin imal ediliyor. 

2009'da Tarım Bakanlığı Laboratuarı'nda yapılan bir analizde Türkiye'de üretilmeyen jelatinlerin domuzdan üretildiği tespit edilmişti.

____________

DOMUZ 185 FARKLI ÜRÜNDE KULLANILIYOR

2013 yılında TED konuşmasında Hollandalı sanatçı Christien Meindertsma, domuzun kullanım alanlarını araştırdığını ve çarpıcı sonuçlar aldığını belirtmişti.

"05049 numaralı Domuz" isimli kitabında bunları yazdığını söyleyen Meindertsma, bir domuzun hiçbir parçasının atılmadığını ve tam 185 farklı ürünün içinde kullanıldığını kaydetmişti.

İŞTE DÜNYADA DOMUZUN KULLANIM ALANLARI

Domuz etinin şarküteri ürünlerine eklenmesi ya da kemiğinden üretilen jelatinin tatlılarda kullanılması bilinse de Meindertsma, bu kullanımın çok daha ötesine gittiğini belirtmişti.

İşte dünyada jelatin de dahil olmak üzere domuzdan elde edilen ve belki de birçok kişinin aklına bile gelmeyecek ürünlerden bazıları:

Jelibon

Marshmallow

Çikolata

Hazır tatlılar

Margarin 

Salam/sosis

Jöleler

Pudingler

Dondurma

Yoğurt

Ekmek katkı maddesi (L-Sistein)

İlaç kapsülleri

Kremler

Dövmeler

İçkiler

Kollajen bazlı besin takviyeleri

Cilt bakım ürünlerinde

Güzellik maskeleri

Saç bakım ürünleri

fotoğraf filmleri

Fotoğraf kağıt kaplamaları

Bazı yapıştırıcılar

Sabun

Şampuan

Duvar boyası

boya fırçası

saç fırçası

Makyaj malzemeleri

Bira

Yapay kalp kapakçığı

Silah mermileri