Son ÖZETİ| dönemde Borsa İstanbul'da yaşanan hareketliliği gözüne kestiren dolandırıcılar Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'dan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, işadamı Rahmi Koç'tan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapay zeka kullanarak hazırlanmış sahte ses ve görüntülerini kullanmaya başladı.
Vurguncuların son hedefi, halka arzların hızlandığı ve 2022'de dünyada en fazla kazandıran borsası olan Borsa İstanbul'u üzerinden ünlü isimleri ve medya şirketlerini kullanarak sahte hisse satışı oldu.
Sahte internet siteleri, Youtube ve Instagram gibi birçok sosyal medya hesabı üzerinden verilen reklamlarda bu isimlerin ağzından "Türkiye'nin büyüyen projelerine yatırım yapın ve kazanın" çağrısı yapılıyor.
Dolandırıcılar son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerikan TV kanalı PBS'ye 18 Eylül'de yaptığı açıklamalardan görüntülere yapay zeka ile sahte ses ekleyerek vatandaşları kandırmaya kalktı.
Konu ile ilgili Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada "Vatandaşlarımızın dijital platformlarda karşılaştığı, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Petrolleri reklamı" doğru değildir. Sahte reklam filminde kullanılan görüntüler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan TV kanalı PBS'ye 18 Eylül'de yaptığı açıklamalardan alınmıştır. Dolandırıcılık maksadıyla, görüntülere Türkiye Petrolleri logosu eklenmiş, görüntülere eklenen ses yapay zeka ile üretilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın görüntülerdeki gibi bir açıklaması yoktur. Resmi açıklamalar dışındaki iddialara itibar etmeyiniz." denildi.
MİT YAKALATMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda yine benzer bir olay yaşanmıştı. MİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesini yapay zekayla taklit ederek iş insanlarını ve üst düzey kamu yöneticilerini dolandırmaya çalışan kişiyi yakalatmıştı.
Editor : Şerif SENCER