Teknoloji

Dokunmatik Ekranların Arkasında Nasıl Bir Teknoloji Var?

Dokunmatik ekranlar, hayatımızın her yerinde öyle değil mi? Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar… Parmaklarımızın ucuyla istediğimiz çoğu şeyi yapabiliyoruz. Peki bu teknolojinin nasıl çalıştığını hiç düşündünüz mü?

Dokunmatik Ekranların Arkasında Nasıl Bir Teknoloji Var?
07-01-2025 18:07

Üzerine ÖZETİ| dokunduğumuz ekran, nasıl oluyor da bunu algılayarak verdiğimiz komutu yerine getirebiliyor? Bunun ardında nasıl bir mühendislik var?

Gelin, hep birlikte bakalım.

Öncelikle dokunmatik ekranların kısa tarihine göz atalım.

ekran

İlk olarak Birleşik Krallık’ın Malvern kentindeki Royal Radar Establishment’ta çalışan EA Johnson, 1965 ve 1967 yılları arasında kapasitif dokunmatik ekranları geliştirdi. Ardından bu ekranlar, tarihteki ilk dokunmatik ekran olarak kabul edildi.

Sonrasında Sam Hurst, 1971’de dokunmatik bir sensör icat etti. Elograph ismi verilen bu sensör, modern dokunmatik paneller gibi şeffaf olmasa da dokunmatik teknolojisinin gelişiminde önemli bir adım oldu.

Devamında Sam Hurst ve Elographics, dünyanın ilk gerçek dokunmatik panelini 1974’te tanıtmış oldu. Bu panel şeffaf bir yüzeye sahipti ve zaman içinde cihaz, dokunmatik ekran olarak adlandırılmaya başladı.

Dokunmatik ekran teknolojisinin, cep telefonları ve el bilgisayarları gibi taşınabilir cihazlarda kullanılmaya başlanması ise 1990’lı yıllarda başladı.

dokunmatik ekran

Apple, 1993’te yerleşik el yazısı tanıma yazılımına sahip, Newton kişisel dijital asistanını (PDA) tanıttı. Aynı yıl IBM de kullanıcıların telefon numaralarını çevirmesini sağlayan dokunmatik bir arayüzün yanı sıra takvim, not defteri ve faks işlevine sahip, dünyanın ilk akıllı telefonu olan Simon’u piyasaya sürdü.

Ayrıca Microsoft'un dokunmatik teknoloji alanına girişi, 2002’de Windows XP Tablet sürümünün kullanıcılarla buluşmasıyla gerçekleşti. Böylece dokunmatik ekran devri resmen başlamış oldu.

Peki bu dokunmatik ekranlar nasıl çalışıyor?