Teknoloji

Doğuştan Görme Engelli Kişiler Neden Şizofren Olamaz?

Şizofreni, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her insanı etkisi altına alabilir ancak doğuştan görme engellileri hariç. Bu noksanlığa sahip olan insanları, şizofreni rahatsızlığına karşı koruyan sizce nedir?

Doğuştan Görme Engelli Kişiler Neden Şizofren Olamaz?
28-04-2023 23:13

En ÖZETİ| temel haliyle algı, düşünce, davranış ve ruh halinde önemli değişikliklerle ifade edilen şizofreniye, tüm tıp tarihi göz önüne alındığında doğuştan kör olan bir tek kişinin bile yakalanmadığı tespit edilmiş ve bu sonuçlar bilim insanlarını bir hayli şaşırtmış ve heyecandırmıştır.

Araştırmacılar bu konu üzerinde %100 olarak her ne kadar kesin bir noktaya varamamış olsalar da; doğuştan kör olan kişileri, şizofreni rahatsızlığı noktasında ayırt edici kılan hipotezler nedir daha yakından bakalım.

Şizofreni, insanlarda %0.3 ila %0.7 oranında teşhisi koyulabilen zihinsel bir bozukluktur. 

Şizofrenide duygu değişimleri

Şizofreni tanısı koyulan bir kişi ağırlıklı olarak halüsinasyonlar, düzensiz konuşma, motivasyon eksikliği ve düşünme güçlüğünden muzdariptir. Kadınlardan ziyade erkeklerde daha ağırlıklı ve erken yaşlarda görülebilen bu bozukluğun semptomları, çeşitli tedavilerle bir bakıma azaltılabilse de tamamen ortadan kaldırılması noktasında kesin bir sonuç vadetmez. 

Kişinin beynine hükmeden şizofreni, en kapsamlı haliyle beynin karar verme mekanizmasının devre dışı kaldığı bir durumdur. Beynin spesifik olarak algı ve yorum bölgelerindeki bağlantıların kopmasına yol açar ve kişi gerçek ile gerçek dışı olanı ayırt edemez.

Şizofreni hastalığına kesin olarak hangi sebeplerin yol açtığının gizemi çözülmeye çalışıldığı kadar, doğuştan kör kişilerin de bu hastalığa nasıl yakalanmadığı bir hayli merak konusu.