Teknoloji

Doğru Sanılan Yanlış Bilgiler - Webtekno

Hayatımızın her alanında, toplum tarafından yaygın olarak kabul edilen bazı bilgiler var. Ancak sorgulamadan kabul ettiğimiz bu bilgilerin bazılarının aslında hiç de doğru olmadığını öğrenmek sizi şaşırtacak. Temel Reis ile gelen “ıspanak güçlendirir”den tutun da sirkel

Doğru Sanılan Yanlış Bilgiler - Webtekno
05-11-2023 14:02

Gözden ÖZETİ| kaçırdığımız veya yanlış anladığımız bazı toplumsal gerçeklerin aslında doğru olmadığını öğrenmeye hazır mısınız? “Aa bu da mı gerçek değilmiş?” diyeceğiniz bilgilerle yeniden aydınlanacaksınız.

Bazılarının doğrusu bilinse de unutmayın ki hâlâ yanlışı doğru kabul edenler var. Bilgilerinizi tazeleyeceğiniz örneklerimize geçelim.

Saçları kazımak, daha gür çıkmasını sağlar. (Yanlış)

saç kazıtmak

Saçı az olanların yıllardır kandığı yalanlardan biri de saçların kazıtılması ile daha gür çıkacağı. Aslında bunun doğru olmadığı 1928 yılında kanıtlandı. Ancak muhtemelen saçının daha çok çıkmasını isteyen dedelerimiz böyle bir şey ortaya attı ve kimse de “Ne alaka.” demedi.

Yapılan klinik deney sonrasında tıraş olmanın saç büyümesinde hiçbir etkisi olmadığı gösterildi. Tıraş sayesinde yeniden büyüme oranında veya kalınlığında da hiçbir etki bulunmadı. Biraz düşününce aslında nasıl da boş yere kandığımızı anlayabilirsiniz. Çünkü tıraş olunca sadece derinin ölü kısmı gider. Bu da büyüme hızını ve gürlüğünü etkileyecek bir durum değildir.

Kaynaklar: Springer Link, Science Direct

İğne ile verilen ilacın etkisi, hap olarak alınandan daha etkilidir. (Yanlış)

iğne ve hap

Aslında buna yanlış demek olmaz. Ancak bazı durumlarda bunun tam tersi olduğunu da bilmekte fayda var. Yani her gördüğünüz iğnenin haptan daha çabuk tesir edeceğini düşünmeyin. Örneğin bağırsak kurdu için oral yolla alınan ilaçların etkisi daha fazladır. Yine de enjeksiyon ile alınan birçok ilacın daha hızlı etki ettiği doğrudur. Ama genellemeye bazı ilaçların dahil edilmemesi gerekir.

Kaynak: Epain Assist

Sirkeli su ile yapılan kompres, ateş düşürür. (Yanlış)

sirkeli su ile ateş düşürme

Ateş düşürmede sıklıkla yapılan hatalardan biri de sirkeli su, kolonya veya alkol kullanmak. Yıllardır hastalık dönemlerinde özellikle sirkeli su kullanımı yaygın olsa da bu iyi bir şey değil. Sirkeli su, kolonya ve alkol gibi uygulamaların ateş düşürmeye faydası olmadığı gibi damarları büzerek kan dolaşımının azalmasına neden olduğu için zararları vardır. Bu uygulamalar çocuklardaki iç ateşin daha da yükselmesine neden olur.

Kaynaklar: Dergi Park, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Develer hörgüçlerinde su depolar. (Yanlış)

deve hörgücü

Yıllardır develerin hörgüçlerinde su depoladığına inandırıldık. Hörgüçlerin aslında ne işe yaradığını öğrenmek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER