Teknoloji

Diğer Küçük Harflerin Aksine "a" ve "g" Neden İkişer Çeşit?

Alfabedeki tüm harflerin büyük ve küçük biçimleri olmakla birlikte, tek bir gösterimleri vardır ancak küçük "a" ve "g" harfleri hariç. Mesela başlıkta gördüğünüz "a" ile, bu cümledeki bile farklı. Peki bu harfler, neden iki farklı gösterim şekline sahip?

Diğer Küçük Harflerin Aksine
01-08-2024 13:42

Belki ÖZETİ| de küçük "a" ve "g" harflerinin böylesine ayırt edici bir duruma sahip olduğunun farkında değildiniz ya da hiç sorgulamadınız. Çünkü bu iki gösterim şekli, neredeyse kendimizi bildik bileli hayatımızda ve o şekilde görmeye alıştık.

Fakat bu durum oldukça enteresan değil mi? Bu iki harfi diğerlerinden özel kılanın ne olduğuna daha yakından bakalım.

Aslında tarihsel olarak "a" harfinin birbirinden farklı çok sayıda biçimi vardı. 

A harfinin gelişimi

Zaman içerisinde bu harfe dair çeşitli biçimler kullanılmış ve çok sayıda yazı sistemleri ortaya çıkmıştı. Aslında harflerin kullanımı, genellikle kullanıldıkları ortama bağlıydı. 

Örneğin Romalılar, taşa yazı yazmak için “anıtsal” ve “özlü stil” olmak üzere iki farklı tarz kullandı. Ardından bu apayrı tarzdaki yazı şekilleri, ara formlarla farklılaşmaya devam etti ve böylelikle yazılışları birbirinden farklı "a" harfleri kullanılmaya devam etti. Bu durum, "g" harfi için de tamamen aynıydı.

Ancak bugün bile küçük "a" ve "g" harflerinin yazımı noktasında bir fikir birliğine ulaşmak mümkün olmadı. Peki ama neden?

Çift ve tek katlı harfler

Öncelikle karışıklığı önlemek adına, bu harflerin yazılışlarını isimlendirelim. Görselden de anlaşıldığı gibi tek katlı "a" ve "g", bizim genellikle el yazısında kullandığımız şekliyken; çift katlı "a" ve "g" ise bu harflerin matbaalarda tercih edilen yazılış şekilleri.

Aslında ilkokul sıralarında "a" harfinin tek katlı haliyle tanıştık ve bu harfi o şekliyle benimsedik. Bu harfin bize tek katlı şekliyle öğretilmesinin sebebi ise tahmin edeceğiniz üzere yazımının çok daha basit oluşuydu.