Teknoloji

Devasa Kule Vinçleri Tam Olarak Nasıl Çalışır?

Büyük yapıların inşaat sürecini hızlandıran kule vinçlerinin nasıl çalıştığını sizler için inceledik...

Devasa Kule Vinçleri Tam Olarak Nasıl Çalışır?
21-10-2022 09:33

Vinç, ÖZETİ| ağır yükleri az insan yardımıyla büyük yüksekliklere kaldırabilen ya da yerinden oynatabilen bir makinedir. Dikey bir yapıya sahip olduğu için ‘kule vinci’ adını alan vinçler ise özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alır.

İlk olarak gemi üretiminde kullanılan bu sistem, inşaat alanında çalışan mühendislere ilham kaynağı olmuş olacak ki benzer sistem, inşaat sektörüne özel olarak geliştirilmiş ve kule vinçleri ortaya çıkmıştır.

Kule vinçleri, aylarca sürecek inşaat projelerinin daha çabuk, daha güvenli ve daha az maliyetle bitmesini sağladığı için oldukça önemlidir.

kule vinci

Yüksek bir binanın yapımında, ağır malzemeleri taşımak veya yerini değiştirmek için kullanılan kule vinçleri, basit bir yapıya sahiptir. Ancak kurulumu zordur. Parçalar halinde şantiyeye getirilen vinç, parçaları tek tek birleştirildikten sonra kullanıma hazır hale gelir.

Kule vinçlerinin ana parçaları şunlardır:

kule vinç bölümleri

Temel

temel

Temel, tüm yapıyı destekleyen vincin en önemli kısmıdır ve vincin montajına başlanmadan birkaç hafta önce dökülen betondan yapılır. Vinç, bu tabana sabitlenir.

Direk (Sütun)

direk

Direk, vincin çalışma yüksekliğini veren kiriş şeklindeki sütunları ifade eder. Sabit bir kolon olmak yerine birbirlerine ve diğer vinç bileşenlerine cıvatalanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Beton taban ve direk kolonları, vince denge sağlar ve devrilmesini önler.

Çevirme ünitesi

çevirme ünitesi

Çevirme ünitesi, vincin dönmesini sağlayan bir dişli ve motor düzeneğine sahiptir.

Çalışma kolu

çalışmakolu

Pergel olarak da bilinir. Direğe dik olarak uzanır ve yükü kaldıran kanca ve arabaya sahiptir.

Makine kolu (Denge ayağı)

makinekolu

Karşı pergel olarak da bilinen bu kol, vinci dengeleyen karşı ağırlıklar ve kasnaklara sahiptir.

Kanca ve araba

kanca araba

Kanca, yükleri çeken ana yük taşıyıcı bileşendir. Araba ise kancanın direğe doğru ileri geri ve aşağı yukarı hareket etmesini sağlar. Bu hareketler, arabaya bağlı kablolar ve makaralar sayesinde yapılır.

Operatör kabini

kabin

Vincin kontrol merkezidir ve çevirme ünitesine bağlıdır. Operatör kabine ulaşmak için direğin içindeki merdivenleri tırmanmak zorundadır.

Peki, kule vinçleri nasıl kurulur?