Gündem

Deprem haritası değişti! En güvenli iller belli oldu: İşte birinci derece riskli iller

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Türkiye'nin deprem haritasını güncelledi. Haritada deprem ile ilgili en düşük riskli iller ile en riskli iller belli oldu.

Deprem haritası değişti! En güvenli iller belli oldu: İşte birinci derece riskli iller
18-10-2024 14:58

Sivas ÖZETİ| kent merkezinde on dakika arayla 4.7 ve 4.1. büyüklükte iki deprem meydana geldi. Depremin ardından açıklama bulunan Deprem Uzmanı Maden Teknolojisi ve Yerbilimleri Mühendisi Serkan İçelli, ölü fayın harekete geçtiğini belirterek değerlendirmelerde bulundu.

İçelli, “Bu deprem 13 Ağustos’ta yırtılmış olan fayın üzerinde gerçekleşti. Biraz daha kuzeydoğusuna doğru Akpınar köyüne doğru bir atım oldu. 4.7, 4.1 ardından 3.7 gibi bir artçısı geldi. Bu artçı kümelenmelerine bakacağız. Bu fayın daha büyük bir deprem üretmesini bekleyemeyiz. Daha fazla 5, 5.5 gelebilir. Böyle yıkıcı depremler üretemez. Zaten ölü diye tabir ettiğimiz eski bir fay. Bu eski fay harekete geçti. Yırtılmayan yerde tekrar yırtılmış oldu. Burası oldukça rahatladı diyebiliriz. Yine 5 ve 5.5’i aynı fay üzerinde bekleyebiliriz. Çok panik yapacak bir durum yok. Sivas çevresi için daha uzun ve tehlikeli faylarımız mevcut. 7 şiddetini bulabilecek faylar mevcut. Tedbirli olmakta fayda var” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür de Sivas'ta meydana gelen iki depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Ecemiş Fayı olarak da bilinen aktif fayın kırıldığını belirten Görür "Sol yönlü, doğrultu atımlı. Erzincan-Mersin’e kadar uzanıyor ve Kayseri’den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür, X'teki paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Sivas’ın doğusunda iki deprem oldu. Biri 4,7 diğeri 4,2. Depremler Merkezi Anadolu Fay Zonu içinde (CAFZ). Zon oligosenden beri aktif. Sol yönlü, doğrultu atımlı. Erzincan-Mersin’e kadar uzanıyor ve Kayseri’den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir. Ecemiş Fayı olarak da bilinir."

Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki sarsıntı ve Sivas'ta meydana gelen depremler gerçeği bir kez daha hatırlattı. Depremlerin ardından Türkiye'de bulunan diri fayları gösteren Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) güncellenen haritası yoğun ilgi gördü.

Diri faylara detaylı bir şekilde yer veren harita, mahallenizden hatta evinizin altından dahi geçen aktif fayı gösteriyor. Yapılan araştırmada 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulundu.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

MTA'nın incelemesinde 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulundu. MTA diri fay haritasına göre, Türkiye'de birinci derece deprem riski bulunan iller, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta...

Birinci derece riskli iller şu şekilde devam etti:

Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt oldu.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Haritaya göre ikinci derece riskli iller, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman...

İkinci derece riskli iller şöyle sıralandı:

Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum oldu.

3. DERECE RİSKLİ BÖLGELER

MTA haritasına göre üçüncü derece risk altındaki iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep'in bazı bölgeleri ile Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de dördüncü ve beşinci derece yani en düşük risk grubunda yer alan iller ise, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER