Yaşam

'Deprem bölgesinde zemin ile bina bağlantısı doğru kurulmalı'

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde zarar gören yapıları, zemin ve yapı tekniği açısından değerlendirip önerilerde bulunan İnşaat Mühendisi Cemal Doğan, Son depremlerde de gördüğümüz gibi bir bina temelden koparak yan yatmış. Baktığımız fotoğrafa isti

'Deprem bölgesinde zemin ile bina bağlantısı doğru kurulmalı'
22-02-2023 08:14

Bilimsel ÖZETİ| veriler ışığında gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen İnşaat Mühendisi Cemal Doğan, “Zemin ve yapı birbiri ile bağlantılı iki etkendir. Mühendislik tekniklerinde her türlü zemin ve deprem şiddetine göre önerilen yapı teknikleri var. Yapı tekniklerini oluşturmak için de zemin ölçümleri elimizdeki en önemli veridir. Bölgede zeminde zayıflık olduğunu ve zemin ile bina bağlantısının doğru kurulmadığını söyleyebiliriz"  dedi.

Zemin ile bina bağlantısının doğru kurulması gerektiğinin önemine işaret eden Doğan, "Örneğin son depremlerde de gördüğümüz gibi bir bina temelden koparak yan yatmış, ancak yapı taşıyıcılarında yoğun bir hasar oluşmamış. Baktığımız fotoğrafa istinaden yorum yapmak ne kadar zor olsa da o bölgede zeminde zayıflık olduğunu ve zemin ile bina bağlantısının doğru kurulmadığını söyleyebiliriz. Tam da bu yüzden, bizim gibi deprem ülkelerinde, yapı inşa süreçlerinde yeni teknolojilerin değerlendirilmesi şart” diye konuştu.

"TÜM BİLGİLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR"

Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde zarar gören yapıları, zemin ve yapı tekniği açısından değerlendirip önerilerde bulunan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Kahramanmaraş’ta şiddeti 7’den büyük iki depremin yanı sıra onlarcasının 5 ve 6 büyüklüğünde ölçüldüğü deprem zinciri, maalesef hasar ve kayıpların boyutunu ağırlaştırdı. Yapılan açıklamalarda, Kahramanmaraş merkezli depreminin hissedilir şiddetinin 12 olduğunu ve Anadolu levhasının 4 metre kaydığı paylaşıldı. Ortaya çıkan tablo, depremle ilgili bugüne kadar kabul ettiğimiz tüm bilgileri yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini gösterdi. Zemin yapılarından altyapı planlarına, üst yerleşim alanlarından bina yapım tekniklerine, deprem anı ve sonrası afet yönetim planından olası depremlerin ardından kurulacak müdahale bölgelerine kadar birçok konunun yeniden değerlendirilerek yeni fikirler geliştirilmesini zorunlu kıldı."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER