Teknoloji

Deniz Suyu Yaralara Gerçekten İyi Geliyor mu?

Yaz tatilinin vazgeçilmezlerinden biri deniz ve onun iyileştirici gücü hakkında birçok inanış bulunuyor. Bunlardan en yaygın olanı da deniz suyunun yaralara iyi geldiği yönünde. Ancak bu gerçekten doğru mu yoksa sadece bir şehir efsanesi mi?

Deniz Suyu Yaralara Gerçekten İyi Geliyor mu?
10-08-2024 13:17

“Tuzlu ÖZETİ| su yakar, iyi gelir.” inanışının sonuna gelecek bazı açıklamalarımız var.

Sandığınız kadar masum olmayan deniz suyunun vücudumuzdaki açık yaralara neler yapabileceğinin farkına vardıktan sonra işinizi şansa bırakmak istemeyeceksiniz.

Deniz suyunun içeriğinde neler var?

deniz tuzu yaralara iyi gelir mi

Deniz suyu, yüksek tuz oranı ve çeşitli mineraller içermesi nedeniyle antiseptik özelliklere sahip olabiliyor. Bu özellikler, bazı durumlarda cilt için faydalı olabilse de açık yaralar için aynı şey söylenemez.

Deniz suyunun steril olmaması yani birçok mikroorganizma içermesi, yaraların enfeksiyon kapma riskini artırabiliyor. Özellikle sıcak deniz suyu, bakteri üremesi için ideal bir ortam sağlıyor ve bu da enfeksiyon riskini daha da artırabiliyor.

Enfeksiyon riskini ortaya çıkarıyor.

deniz suyu

Ağrı kesici gibi bazı özellikleri bulunsa da deniz suyu, steril bir ortam sunmadığı için yaraların iyileşmesine yardımcı olmaktan ziyade enfeksiyon riskini artırabiliyor. Örneğin, deniz suyunda yaygın olarak bulunan vibrio bakterileri, yaralarla temas ettiğinde ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Bu bakteriler, özellikle tropikal ve sıcak denizlerde daha yaygın ve açık yaralara temas ettiğinde sepsis gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Sadece yara değil aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin, diyabet gibi kronik hastalıklara sahip olanların ya da kemoterapi görenlerin deniz suyuyla temas etmemesi gerektiği de vurgulanıyor.

Yaraların temizlenmesi için ne yapacağız?

Yaraların temizlenmesi ve iyileştirilmesi için steril salin (tuzlu su) çözeltileri kullanılması öneriliyor. Bu çözeltiler, mikroorganizmalardan arındırılıyor ve yaraların enfeksiyon riskini minimize ediyor.

Deniz suyu ile temas eden yaraların ise en kısa sürede temiz su ve antiseptiklerle temizlenmesi ve uygun şekilde kapatılması gerekiyor.

Ama yine de siz siz olun açık yaranız olduğunda bir doktora danışmayı unutmayın.

Kaynaklar: The Inertia, Medanta, Dynamic Podiatry

Bunları da inceleyebilirsiniz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER