Eğitim

Cumhuriyetin 100. yılında eğitimde nereden nereye geldik: İdealler gerçekleşmedi

Atatürk ve arkadaşları bütün eğitim kurumlarının tek çatı altında toplanmasını ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmasını istiyordu. Cumhuriyetin 100. yılında eğitimde birliğin tam olarak sağlandığını söylememiz mümkün değil.

Cumhuriyetin 100. yılında eğitimde nereden nereye geldik: İdealler gerçekleşmedi
23-05-2023 04:12

Prof. ÖZETİ| Dr. Mustafa Özcan,Türkiye’de “paralelbir eğitim sistemi”ninbulunduğunu ve giderekbüyüdüğüne dikkat çekerek“Kuran kurslarına giden çocuksayısı 6 yılda 12 kat arttı. Bukurslarda öğretmen olmak içinimam hatip mezunu olmakyetiyor” dedi.

MEF Üniversitesi EğitimFakültesi Dekanı Prof. Dr.Mustafa Özcan, Türkiye ÖzelOkullar Derneği’nin yayımladığı“Cumhuriyet’in 100. Yılı veEğiimin Geleceği” kitapçığında dayer alan ve eğitimcilere hitabenyaptığı “Atatürk ve döneminaydınları nasıl bir eğitim,öğretmen ve gençlik istiyordu?100. yılda idealleri gerçekleştimi? başlıklı konuşmasında, “100.yılda henüz gerçekleşmeyenidealler”i şöyle anlattı:

“Atatürk ve arkadaşları bütüneğitim kurumlarının tek çatıaltında toplanmasını ve MilliEğitim Bakanlığı’na bağlı olmasınıistiyordu. Bunu sağlamak için1924’te Tevhidi Tedrisat, 1925’teTekke ve ZaviyelerinKapatılması ve 1926’ta MaarifTeşkilatı yasaları kabul edildi.Cumhuriyetin 100.yılında eğitimdebirliğin tam olaraksağlandığınısöylememiz mümkündeğil. Buna birörnek olarak Kurankurslarını verebiliriz.

DENETLEME YOK

Diyanet İşleriBaşkanlığı’nın web sitesindenyayımlanan bu tabloya göre MilliEğitim Bakanlığı bu işin dışındakalmıştır. Vakıflar, derneklervb. kurumlar Kuran Kursuaçabilmektedir. Bu bağlamda enönemli konu 2012’den bu yanaMilli Eğitim Bakanlığı’nın Kurankurslarını denetleme yetkisininolmamasıdır. Bu durum AtatürkDönemi yasalarıyla çelişmektedir. Ülkede eğitim birliğisağlanamadı. Paralelbir eğitim sistemidoğdu ve büyüyor.Milli EğitimBakanlığı’nabağlı kurumlardaokul öncesieğitim almasıgereken 4-6yaş grubundakiçocuklar giderekartan sayıda Diyanet’inkursan kurslarına devamediyor.

ÖĞRETMENLERİ KİM?

Bu kurslarda öğretici olmakiçin imam hatip lisesimezunu olmak yetiyor.Bu çocuklara dersverenlerin eğitimfakültesi mezunuolması gerekmezmi? Uzmanlıkisteyen birişte pedagojikformasyonuolmayan lise mezunukişiler öğretmenlikyapıyor.Böyle giderse 10 yıl sonrakurs kurslarında 1 milyon 800 binöğrenci, 100 bin öğretici olacak.Çocuklar ilkokula gelmeden bireğitimden geçmiş olacak.”

BU KAVGA BİTMEZ

Eğitimde eşitliğin ve sosyaladaletin sağlanamadığını belirtenProf. Dr. Özcan, “Köy Enstitüleriniideolojik bir konu olarak değil,pedagojik bir konu olarakmasaya yatırmak, incelemek veders almak zorundayız. Nasılbir eğitim yöntemi uyguladılarki Türkiye’nin en garibançocuklarını bilgili, becerili,Türkiye sevdalısı ve erdemliöğretmenler olarak yetiştirdiler”dedi.Atatürk’ün becerili, üretken veetkili öğrenciler yetiştirilmesininistediğini hatırlatan, Prof. Dr.Mustafa Özcan, “Öğrendiğiniuygulayabilen, üretken ve etkilibir gençlik yetiştiremiyoruz.Okullar sınava hazırlamamerkezine dönüştü. Kaderimizeğitimle yazılıyor. Bu ülkedeokullar eşit değil. Yeteri kadar iyiokul yok. Bütün okulları başarılıkılmadan, bu kavga bitmez” diyekonuştu.

EĞİTİM İŞ GENEL BAŞKANI ÖZBAY:BİR ASIR ÖNCEYE GİTTİK

Eğitim İş Sendikası GenelBaşkanı Kadem Özbay, millieğitim sisteminde bir asır önceyegidiş görüldüğünü belirterek, şudeğerlendirmeyi yaptı:

“Genç Cumhuriyet,imkânsızlıklar içindekurulmuş olmasına rağmeneğitime öncelik vermesiyleve her çocuğun ne şartlaolursa olsun eğitim hakkıolduğunun bilinciylehareket etmesiyle dünyayanam salmıştı. Bugün ise eğitim,neoliberal politikaların ve siyasalİslam’ın dayatmalarının kıskacıaltındadır. Eğitimin satın alınan birmetaya dönüştürülmesi, 20 yıldaiktidarın eğitim alanından sosyaldevletin tüm varlığını çekmesi,Cumhuriyetin vizyonuna tabantabana zıt bir manzara yaratmıştır.Ailesi yoksul öğrenci ile ailesi varlıklıöğrenci arasındaki uçurum hiçolmadığı kadar derinleşmiştir.Devlet okulunda eğitim görmekbile ciddi bir masraf halinegelmiştir. Eğitim anayasal birhak olmasına ve beslenme,barınma, ulaşım gibi hizmetlerde bu hakkın ayrılmaz parçasıolmasına rağmen, çocuklarımızbu ihtiyaçlarını ancak ailelerininimkânları ölçüsünde giderebilirhale gelmiştir. Devrim yasalarındanen önemlilerinden biri olan Eğitimve Öğretim Birliği de can çekişirhaldedir.”

EĞİTİMSEN GENEL BAŞKANIPROF. DR. KURUL:LAİK EĞİTİMDEN UZAKLAŞILDI

Eğitim SenGenel Başkanı Prof.Dr. Nejla Kurul,“Eğitimin 100 yılı:Nereden nereyegeldik?”§ sorusunuşöyle yanıtladı:

Kemal olmak üzere döneminasker ve sivil aydınlarınınkatkılarıyla Cumhuriyetinkuruluş yılları, kimi gelişmelerleeğitimin ilerlemesi açısındanönemli bir fideliktir:

Nüfusunun yüzde 90’ınınokumaz yazmaz olduğukuruluş yıllarında okuma yazma,temel bilimler, sosyal bilimler,sanatla karşılaşmalar veeğitime erişim.Eğitimin kamusal veparasız olma niteliğiningeliştirilmesi.Eğitim çağındaki öğrencinüfusunun yarısını oluşturankız çocuklarının gelişimi veözgürleşmesi için eşitlikçikarma eğitim.

Cumhuriyetin ikinciyüzyılına girerken kamusaleğitim daraltılmıştır. Eğitimdinselleştirilmiş ve laikeğitimden uzaklaşılmıştır.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER