Gündem

Cumhuriyet’ten ‘askeri darbe’ye övgü! Cuntayı böyle güzellediler

27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde Cumhuriyet gazetesinden darbeye övgüler düzen bir yazı yayımlandı. Alev Coşkun imzalı yazıda, cuntanın 'en ileri demokrasi'yi getirdiği öne sürüldü.

Cumhuriyet’ten ‘askeri darbe’ye övgü! Cuntayı böyle güzellediler
27-05-2024 23:53

Haber7

Türk ÖZETİ| demokrasisinin ilk darbesi bundan 64 yıl önce bugün meydana gelirken günümüzde kendisini sözde 'cumhuriyet ile özdeşleştiren' bir gazete tarafından ‘darbe’ güzellemesi yapılması dikkat çekti. 

DARBEYE 'DEVRİM' GÜZELLEMESİ

Kendi adıyla çelişen bir habere imza atan Cumhuriyet gazetesinde, darbeye ‘devrim’ tanımlaması yapıldı. Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı Başkanı Mehmet Alev Coşkun, gazetenin 4. sayfasında “27 Mayıs Devrimi ve 1961 Anayasası” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

‘EN İLERİCİ DEMOKRASİ’Yİ DARBECİLER GETİRMİŞ

27 Mayıs darbesini diğer darbelerden ayrıldığını öne süren Alev Coşkun, “27 Mayıs hareketinin 64. yılındayız. 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbeleriyle karıştırılmamalıdır.” ifadesini kullandı.

Halkın iradesini ortadan kaldırdıktan sonra cuntanın çeşitli kesimlerden kendi aralarında seçtikleri kişilerle sözde ‘Kurucu Meclis’ oluşturulduğunu kaydeden Coşkun, darbe ürünü 1961 Anayasası’nın insan haklarına riayet eden, en ilerici ve demokratik bir anayasa olduğunu iddia etti.

DARBE ANAYASASI ÖRNEK ALINMALIYMIŞ

Yeni anayasanın hazırlanmasında darbe anayasasının örnek alınması gerektiğini ifade eden Coşkun, şunları yazdı:

“Bugünlerde yeni anayasa yapılması, gündemin ana konusu durumuna gelmiştir. 1961 Anayasası bu yeni anayasa için temel kaynak olmalıdır. Bu nedenle gerçekleri yeniden tekrarlıyoruz.

27 Mayıs 1960 hareketi, diğer askeri darbelerle karıştırılmamalıdır. Sendikalar, üniversiteler, emekçiler ve özellikle gençlik tarafından yüksek oranlarda desteklenmiştir.

27 Mayıs 1960 hareketi, seçimle bir kurucu Meclis oluşturmuştur.

Bu Meclis’te sendikalar, kooperatifler, yüksek yargı organları, odalar, barolar ve kendi aralarında seçtikleri üyelerle temsil edilmişlerdir.

1961 Anayasası, kurucu Meclis’ten sonra halkoylamasına sunulmuş ve halkoylamasıyla kabul edilmiştir. Bütün dünyada, uluslararası kuruluşlarda, 1961 Anayasası’nın ilerici, hukuk devletine ve demokrasiye bağlı olduğu kabul edilmiştir.

1961 Anayasası, Türk toplumunun 200 yılı aşan uygarlaşma hareketinin; çağdaşlaşma, demokratikleşme ve hukuka bağlılık açısından doruklarından birisidir.”

BİRİNCİ SAYFADA GİZLEDİ

İç sayfalarda cuntaya övgüde bulunan Cumhuriyet'in birinci sayfada 27 Mayıs darbesi için 'devrim' ifadesini bile yazamaması dikkat çekti. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER