Teknoloji

Çin, kozmik olayları gözlemleyecek Einstein uydusunu fırlattı

Çin, şiddetli kozmik olayların gözlemleyecek X-ray uydusu Einstein Probe'u fırlattı. Gelin detaylara birlikte göz atalım!

Çin, kozmik olayları gözlemleyecek Einstein uydusunu fırlattı
09-01-2024 20:09

Çin, ÖZETİ| şiddetli kozmik olayları gözlemlemek üzere tasarlanmış yeni bir X-ışını uydusu olan Einstein Probe'un başarıyla fırlatılmasıyla uzay araştırmalarında önemli bir adım attı. Çin'in güneybatısındaki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden Long March-2C taşıyıcı roketi kullanılarak gerçekleştirilen fırlatma, Long March serisinin 506. görevi oldu.

Çin, evrenin kozmik fenomenlerini ortaya çıkaracak Einstein Probe uydusunu fırlattı

Einstein Probe (Einstein Sondası) uydusunun birincil amacı astronomik zaman-alan gözlem yöntemini kullanarak kozmik olaylardan kaynaklanan uzak parlamaları gözlemlemek. Geniş Alan X-ışını Teleskobu (WXT) ve Takip X-ışını Teleskobu ile donatılmış olan uydunun yumuşak X-ışını bandında yüksek hassasiyetli gerçek zamanlı dinamik gökyüzü gözlemi yapması bekleniyor.

Bu yaklaşım, Einstein Sondası'nın evrendeki yüksek enerjili geçici ve ani nesneleri sistematik olarak keşfetmesine, bilinen gök cisimlerinin faaliyetlerini izlemesine ve doğalarını ve fiziksel süreçlerini keşfetmesine olanak tanıyacak.



Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu ne zaman fırlatılacak? İşte Türksat 6A özellikleri

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu ne zaman fırlatılacak? İşte Türksat 6A özellikleri

Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A fırlatma tarihi ve teknik özelikleri nelerdir?

Uydunun tasarlanan ömrü beş yıl olup, bu süre zarfında ani kozmik patlama olaylarını veya gök cisimlerinin şiddetli faaliyetlerini yakalamayı amaçlıyor. Einstein Sondası projesinin başındaki bilim insanı Yuan Weimin, geçici olarak bilinen bu gök olaylarının evrende aniden ortaya çıktığını, kısa bir süre sürdüğünü ve ardından hızla yok olduğunu açıkladı. Bu fenomenlerin yoğunlaştığı X-ışını bandı, ışıltılı havai fişekleri andıran karmaşık ve değişken bir parlaklık sergiliyor.

Patlamalar, gök cisimlerinin oluşumunu ve evrimini anlamada çok önemli bir rol oynar. Ancak, Dünya'nın atmosferi bu olaylardan gelen değerli bilgileri içeren X-ışınlarını emerek yer tabanlı gözlemleri zorlaştırıyor.

Hubble, üst üste binen dört spiral galaksiyi fotoğrafladı

Hubble, üst üste binen dört spiral galaksiyi fotoğrafladı

Hubble Uzay Teleskobu, üst üste binen dört spiral galaksiyi fotoğrafladı. Gelin muhteşem fotoğrafa beraber göz atalım.

Yuan, bu nispeten uzak ve sönük geçici olayları tespit etmek için yüksek hassasiyete ve geniş bir görüş alanına sahip bir uydunun önemini vurguladı. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

çineinstein probe
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER