Çin'in ÖZETİ| 2025 yılına kadar kendi beyin-bilgisayar ürünlerini geliştirmek gibi cesur hedefleri var.
Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) Pazartesi günü yayınladığı bir politika belgesiyle "en yeni teknolojiler" konusundaki büyük planlarını açıkladı.
MIIT, 2025 yılına kadar "ikonik ürünler" oluşturarak yüzlerce teknolojide atılım yapmak istediğini ve bunun Elon Musk'ın Neuralink implantı gibi beyin-bilgisayar arayüzleri yapmayı da içerdiğini söyledi.
Belgenin çevirisine göre, MIIT "beyin-bilgisayar füzyonu, beyin benzeri çipler ve beyin hesaplama sinir modelleri gibi temel teknolojilerde ve çekirdek cihazlarda atılımlar yapmak, bir dizi kullanımı kolay ve güvenli beyin-bilgisayar arayüzü ürünü geliştirmek ve tıbbi rehabilitasyon, sürücüsüz sürüş ve sanal gerçeklik gibi tipik alanlardaki uygulamaların araştırılmasını teşvik etmek" istediğini söyledi.
ÇİN 2027 YILINA KADAR GPU ALANINDA BİRİNCİ OLMAK İSTİYOR
Çin, teknolojik ilerlemeye yönelik büyük hamlesinin bir parçası olarak, "GPU çipleri gibi teknolojilerdeki atılımları hızlandırmak" ve kuantum bilgisayarların araştırma ve geliştirmesini güçlendirmek istiyor. Çin, 2027 yılına kadar bu alanlarda küresel bir lider olmayı umuyor.
Bu arada Neuralink de ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Musk Pazartesi günü bir X gönderisinde Neuralink'in ilk insan hastasının, Mayıs 2023'te FDA'dan bir insan deneyi yürütmek için izin aldıktan sonra beyin implantını aldığını söyledi.
Çin, Neuralink'e rakip olabilecek cihazlar da dahil olmak üzere, son yıllarda beyin-bilgisayar arayüzü cihazları oluÅŸturmak için aktif olarak çalışıyor. Â
Üniversitenin o dönemde yaptığı bir basın açıklamasında, Tianjin Üniversitesi tarafından devlete ait China Electronics Corporation ile işbirliği içinde geliştirilen "Brain Talker" adlı beyin-bilgisayar arayüzlerine güç sağlayacak bir çipin 2019 yılında tanıtıldığı belirtildi.
ÇİN, İNSAN BEYNİNİ BİLGİSAYARA BAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYOR
South China Morning Post'un haberine göre, Çin hükümeti geçen yıl Tianjin'de 60'tan fazla bilim insanının çalıştığı bir beyin-makine arayüzü araştırma laboratuvarı için de fon sağladı.
Independent'ın geçen yıl bildirdiğine göre, Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kişinin iç kulağına yerleştirilen ve beynini bir bilgisayara bağlayan bir cihaz geliştirdi.
Rapora göre SprialE beyin-bilgisayar arayüzü, spiral bir tasarıma sahip olduğu için ameliyata gerek kalmadan yerleştirilebiliyor ve invaziv bir yöntem olmadan kaydırılabiliyor.
Hedeflerini özetleyen teknoloji politikası belgesi, MIIT'nin Kasım ayında 2025 yılına kadar insansı robotları seri üretme planlarına ilişkin bir yol haritası yayınlamasının ardından geldi.
Editor : Åžerif SENCER