Ekonomi

Cevdet Yılmaz Başkent Kulisi'nde

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Başkent Kulisi programında bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz'ı ağırlıyor.

Cevdet Yılmaz Başkent Kulisi'nde
02-10-2022 12:28

TBMM ÖZETİ| Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları:

Üst üste 2 yıl insanı kalkınmada dünya geriye gitti, dünyada yoksulluk arttı. Son 2 yıl hedeflere bırakın yaklaşmayı geriye gitti dünya. Büyüme rakamlarına baktığınızda dünya ekonomisi küçüldü. Dünya 2022'de enflasyonla karşı karşıya kaldı. Dünyada büyüme açısından, yoksulluk açısından baktığınızda olumsuz bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye 2020'de yüzde 2'ye yakın büyüdü, 2021'de Türkiye yüzde 11 büyüdü, bu yıl ise ilk 6 ayda yüzde 7,5 civarında büyümemiz var. Büyüme olunca her şeyden önce istihdam geliyor. İstihdam sosyal barış açısından önemli. TÜİK sahaya gittiğinde kayıtlı ve kayıtsız tüm istihdamı tespit ediyor. 

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Enflasyonu hemen düşürmek mümkün olamayacağına göre, maaşlarda artış yapılıyor. Sosyal desteklerde çok ciddi artışlar yapıldı. Bir takım ilave tedbirler yapıldı, dünyadaki fiyatların vatandaşımıza daha az yansıması için çaba sarf edildi. Asgari ücrete kadar tüm gelirler vergi dışı tutuldu, bunlar çok ciddi sosyal politikalar. Genel olarak politikalarımıza baktığımızda büyümeyi devam ettirme var.

AK Parti başından itibaren çok güçlü sosyal politikaları olan bir parti oldu. Ekonomiyi büyütme ve bu büyümenin etkilerini dağıtmak oldu. Her anlamda adaleti sağlamak bu kadar iktidarda kalmasını sağladı. 

Dünyaya baktığınızda kamu borç stoklarının arttığını görürüsünüz, bizde ise bu bir miktar azalacak. 

"EK BÜTÇE AYIP ŞEY DEĞİL"

Bütçe performansının iyi olması büyümeden kaynaklı. Bütçe açığını düşürme imkanımız oluyor. Büyümeyi başardığımız zaman bu oranları artırsanız bile kontrol altında tutabilirsiniz. Enflasyonun getirdiği gelir artışları oldu bu nedenle kamu giderlerinde de artış oldu. Hazine'de para kalmadı değil, 1 trilyon 80 milyar civarında ek artış olacağı tahmin edildi. Bu ilave gelir ise ek bütçeyle çeşitli harcamalara tahsis edildi. Bu işin negatif tarafı yok. Ek bütçe ayıp şey değil.