Cerrahpaşa ÖZETİ| Tıp Fakültesi Hastanesi'nin büyük bir kısmı kapatıldı
GALERİNİN DEVAMI Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının, emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin ana omurga yapısını oluşturan yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir." dedi.">Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerden sonra, beklenen İstanbul depremi nedeniyle üniversitelerindeki tüm binaların güvenlik seviyelerinin tekrar sorgulandığını belirtti">sonra betonarme bina stokunun değerlendirilmesi amacıyla Rektörlük tarafından geçen hafta başında üniversitenin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir heyetin görevlendirildiğini, Cerrahpaşa Yerleşkesi'ndeki tüm yapıların değerlendirildiğini dile getiren Aydın, "Yapılan değerlendirme neticesinde, tüm dahili ve cerrahi bilimleri içerisinde barındıran, toplam 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının emniyetle hizmeti yerine getirecek güvenlik seviyesine sahip bulunmadığı ve bu binaların risk taşıdığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin ana omurga yapısını oluşturan yaklaşık 105 bin metrekarelik kapalı alan hizmete devam edemeyecektir." diye konuştu.">">yeniden başlanacaktır. Acil, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi alanlarında sağlık hizmetleri, imkanlar ölçüsünde devam edecektir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları, ayaktan ve yatan sağlık hizmetleri, bu durumdan etkilenmeyecek ve faaliyetlerine devam edecektir. Hastalarımızın yaşanan bu durumdan en az şekilde etkilenmeleri için ilgili kurumlar ile iletişim halinde gerekli tedbirler alınmaktadır." değerlendirmesini yaptı.">ulaşım gerekse koordinasyon açısından Cerrahpaşa Yerleşkesi yakınında bulunan, Yeşilköy'de Atatürk Havalimanı'na komşu Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesinin tamamının yapım amacına uygun şekilde geçici süreyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin kullanımına verilmesi konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi.">
Uzun bir süredir kamuoyunun gündeminde olan Yeni Cerrahpaşa Projesi'nde de önemli bir aşamaya gelindiğini belirten Prof. Dr. Aydın, şu ifadeleri kullandı:
"Yaklaşık 220 bin metrekare kapalı alandan oluşacak 1. etap hastane yapıları inşası, TOKİ tarafından yaklaşık 1 ay önce ihale ilanına çıkılmış ve ihalesi de 28 Şubat 2023 tarihinde yani yarın gerçekleştirilecektir. Bu ihalenin sonucu ile birlikte mevcut yerinde inşa süreçleri başlayacak olan Yeni Cerrahpaşa Projesi tamamlandığında, şu anda ülkemizin en üst düzey tıp eğitim merkezi ve aynı zamanda QS sınıflamasına göre dünyada ilk 500 içerisine yerleşmiş olan Cerrahpaşa Tıp Fakültemiz, hak ettiği eğitim ve sağlık alanlarına kavuşmuş olacaktır. Böylelikle gelecekte Cerrahpaşa, kendi yerleşkesinde varlığını sürdürecektir."
">uygulama alanı olarak kullanılan, üniversitenin diğer birimleri olan Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun yaklaşık 4 bin 500 öğrencisinin, bu süreçten etkileneceğine dikkati çekti.">ilçede yer alan İstanbul Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ek hizmet binası talep edilmiştir. Halen kardiyoloji alanında Türkiye'deki en fazla sayıda tıpta uzmanlık öğrencisine eğitim hizmeti veren Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi, bu iki alan içerisinde yer alarak hizmetlerine devam edecektir. Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesinin yeni binası ile ilgili süreçler de İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) nezdinde ilerlemektedir. Cerrahpaşa'nın içine girdiği bu acil durum ve zorlu sürecin öğrencilerimizi, hastalarımızı ve çalışanlarımızı en az etkileyecek şekilde atlatılması için gereken tüm tedbirler, ilgili kurumlarla birlikte alınmaktadır. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor günleri hep birlikte aşacağımıza ve yaralarımızı birlikte saracağımıza inancım tamdır."">
HABER7
Kahramanmaraş merkezli depremler bütün Türkiye’nin gündemini depreme endeksledi. Ülke çapındaki riskli yapılar tekrar gündeme geldi. İstanbul’un Fatih ilçesinde konuşlu bulunan İstanbul Tıp Fakültesi binaları da bu anlamda korku saçıyor.
CERRAHPAŞA BOŞALTILDI, PEKİ YA ÇAPA?
Bu kapsamda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin büyük bölümünün faaliyetleri durduruldu. 17 ayrı binadan oluşan Monoblok binalar kompleksi ile Uğur Derman binası, yemekhane binası ve öğrenci yurt binalarının risk taşıdığı gerekçesiyle boşaltıldığı açıklandı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin ana omurga yapısını oluşturan 105 bin metrekarelik kapalı alanın hizmete devam edemeyeceği duyuruldu.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, “Dahili ve cerrahi bölümlere ait toplam 800 hasta yatağı, 32 ameliyathane, yoğun bakım, kemik iliği ve diyaliz üniteleri, karaciğer ve böbrek nakil merkezi, ayaktan sağlık hizmeti veren 117 birim ve ünite, ileri düzey robotik cerrahi merkezi, endoskopi üniteleri, ileri düzey girişimsel ve tanısal görüntüleme üniteleri ile birlikte tüm erişkin ayaktan ve yatan hasta kabulü ve tüm ameliyatlar durdurulmuştur.” dedi. |
İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi’nde de durum vahim.
ÇAPA’NIN 7 BİNASI BOŞALTILDI VE YIKILDI
İstanbul’da 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra Çapa’nın cerrahi bilimler (monoblok), çocuk acil ve bazı diğer binalarının ciddi hasar aldığı belirtiliyor. Monoblok binasının eksi üçüncü katında bulunan kolonlarda gözle görülen çatlaklar oluştuğu belirtiliyor.
2019’daki depremde Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki 7 bina ise boşaltılarak taşınmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan ön hasar tespiti incelemesinde; binaların bodrum katlarında kullanılan betonun deniz kumundan imal edildiği saptanırken, beton kalitesinin düşük olduğu tespitine varılmıştı.
Bu kapsamda; Diş Hekimliği Binası, Hulusi Behçet Öğrenci Kütüphanesi, Göz Hastalıkları Binası, Öğrenci Yemekhanesi, Kaya Çilingiroğlu Spor Salonu, Onkoloji Ek Hizmet Binası ve Çocuk Hastalıkları Binası yıkılmıştı.
RİSK SÜRÜYOR
2019 depreminden sonra başlatılan güçlendirme/yenileme ve taşınma çalışmalarının devam ettiği, 3 yılda %30’luk ilerleme kaydedildiği öğrenildi.
Olası bir depremde İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Yerleşkesi’nin ciddi riskler barındırdığı ifade ediliyor.
Editor : Şerif SENCER