2022 ÖZETİ| yılı boyunca ekonomik olarak ülkeleri zor durumda bırakan pek çok olay yaşadık. Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin, Çin-ABD arasında yaşanan çekişmelerin, çip ve buğday krizinin etkilerini hala yaşamaya devam ediyoruz.
Dolar ve Euro’nun da artışıyla birlikte iç ve dış ticaretlerimiz büyük ölçüde etkilendi. Kurdaki bu artışın etkilerini ise yurt dışında alışveriş yapmak istediğinizde net bir şekilde hissedebilirsiniz. Biliyorsunuz ki yurt dışında pek çok ülkede dolar veya Euro para birimi kullanılıyor. Yani Türkiye'den cebinizde 100 TL'yle yurt dışına çıktığınızda paranız bir anda 5,36 dolara veya 5,04 Euro'ya dönüşüyor.
Mesela ABD’de... Cebinizde 100 TL'yle markete girdiğinizde görmüş olduğunuz Starbucks içeceklerinden yalnızca birini satın alabilirsiniz.
İllaki marketten almanıza gerek yok, "Starbucks'a gideyim kahvemi orada içeyim, hem Instagram'a story de atarım" derseniz de market fiyatlarıyla kafe fiyatları neredeyse aynı. Örneğin Caramel Machiato markette de Starbucks'ta da 5,25 dolar. Yani 98 TL.
Starbucks'ımızı içtik, Almanya'dan da yemeklik bir şeyler alalım.
Çoğumuza küçükken annelerimizin zorla yedirdiği ve bir süre sonra tadına alışıp sevmeye başladığımız fasulye, Almanya'da kilosu yaklaşık 5 Euro'dan satılıyor. Cebimizdeki 100 TL güncel kurla 5,05 Euro yaptığına göre akşam yemeğinde fasulye yiyebiliriz. Tabii yemek yapmak için gerekli diğer malzemelere paramız yetmiyor.
Fransa'ya geçelim. Sağlığa zararlı olsa da yalnızca bir bira alabiliyoruz.
Fransa'da ithal bira içmek istiyorsanız bunun için 5 Euro ödemeniz gerekiyor. Bira içmeyi tercih etmiyorsanız aynı fiyata 2 tane 330 ml'lik kutu kola alabilirsiniz.
Karnımız gittikçe acıktı. Artık Arjantin'de bir tane hamburger yiyelim.
100 TL'mizi Arjantin'de ülkenin yerel para birimine çevirdiğimizde 922 Arjantin Pesosu yapıyor. Bununla de gidip McDonald's'tan bir tane hamburger yiyebilirsiniz. Ancak menü değil, tek bir hamburger. "Messi dünyanın en iyi futbolcusu" derseniz belki kalplerini kazanırsınız ve yanında küçük bir patates verirler. Zira tüm ülkede futbol yakından takip ediliyor.
Brezilya’ya geldik. Sinemada şöyle güzel bir filme girmeyelim mi?
Hazır Avatar 2'de yeni vizyona girmişken Brezilya'da sinemaya girip 27 Brezilya Reali (100 TL) harcayarak filmi izleyebilirsiniz.
İspanya'dan da 100 TL'mizle kahvaltılık süzme peynir alalım.
İspanya'da resmi para birimi 2002 yılından beri Euro olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 4.60 Euro'ya da 1 kilo süzme peynir alabilirsiniz.
Çin’de 1 fincan kapuçino, yanında da 1 cheeseburger alabilirsiniz.
"Cheeseburger ve kapuçino ne alaka" demeyin. Ülkedeki en pahalı içeceklerden biri kapuçino. Öyle ki bir kola 3.40 Çin Yuanı (9,10 TL) iken bir fincan kapuçino 26 Çin Yuanı (yaklaşık 70 TL). Bir cheeseburger ise 11 Çin Yanı, yani 28 TL. Kapuçinonun tadını merak etmiyorsanız, ucuz bir restorana gidip 80 TL'ye yemek yiyebilir, yanında da 25 TL'ye yerel bira içebilirsiniz.
Venezuela’da 1 kg armutu sepetinize ekleyebilirsiniz.
Venezuela'da pek çok sebzenin ve tropikal meyvenin kilosu 10 ila 30 TL arasında değişiyor. Ancak elma, armut gibi meyveler çok daha pahalı. 100 TL'yle (yaklaşık 85 Venezuela Bolivarı) yaklaşık 5 kilo muz alabiliyorken; aynı parayla armut almak istediğinizde yalnızca 1 kilo alabiliyorsunuz.
Hollanda’da yerel ulaşım araçlarını tek seferlik kullanabilir ve evinize 1 somun ekmek götürebilirsiniz.
Hollanda'da 1 somun ekmek için ödemeniz gereken miktar 1.90 Euro (yaklaşık 38 TL), şehir içi ulaşımda tek yöne bir bilet ise 3 Euro (yaklaşık 60 TL) yani toplamda 98 TL'ye bir yerden bir yere gidip, yalnızca bir tane ekmek alabiliyorsunuz.
Survivor'ı Survivor'da yaşayalım dedik, Dominik Cumhuriyeti'ne geldik. 100 TL'ye ucuz bir restoranda yemek yiyebiliyoruz.
Dominik'te 100 TL'mizi ülkenin resmi para birimine çevirdiğimizde 297 Dominik Pesosu yapıyor. Bu parayla ucuz bir restoranda yukarıda gördüğünüz gibi, ülkemiz lezzetlerinden fazla uzaklaşmayacağınız bir yemek yiyebilirsiniz.
Belçika’da 330 ml’lik 1 kutu kola ve 1 şişe su alabilirsiniz.
Belçika'da da resmi para birimi bir süre önce Euro olarak değiştirildi. 2.50 Euro'ya bir kutu kola, 2.20 Euro'ya bir şişe su aldığınızda ise toplam 92 TL harcamış oluyorsunuz. Cebinizde kalan 8 TL'yle de Türkiye'ye döndüğünüzde küçük bir çikolata alabilirsiniz. Zira Belçika'da bu parayla alabileceğiniz pek bir şey yok.
İsveç’te bir taksiye bindiğinizde yaklaşık 3 km yol gidebilirsiniz.
İsveç'te taksi ücretleri km başına 20 İsveç Kronu, yani yaklaşık 35 TL'dir. Cebinizde 100 TL'yle taksiye binip gidebildiğiniz kadar gittiğinizde ise yaklaşık 3 km yol gidebilirsiniz.
Türkiye’de ise 32'li tuvalet kağıdı alabilirsiniz. Tabii indirimdeyse...
Ülkemizdeki zamlardan en çok nasibini alan ürünlerden biri de tuvalet kağıdı oldu. Maalesef 100 TL'ye artık tuvalet kağıdı bulmak bile zor. Tabii ki 100 TL'ye pek çok şey alabilirsiniz ancak bu parayı tek bir ürüne verecekseniz alınabilecek en mantıklı şeylerden biri indirimden 32'li tuvalet kağıdı almak olabilir.
Peki cebimizde 100 TL değil de 1 dolar olsaydı farklı ülkelerden ne alabilirdik?
Editor : Şerif SENCER