Bir ÖZETİ| yazılım geliştiricisi veya bilim insanı değilseniz muhtemelen labirentleri sadece gazete bulmacalarında görüyorsunuzdur. Bizim için sıradan bir beyin egzersizi olsa da bahsettiğimiz meslek grupları için labirentler büyük önem taşır zira labirentler, birer matematiksel problemdir.
Her matematik probleminin de bir veya birden fazla çözümü vardır. Labirentler de öyledir ve eğer olur da kendinizi bir labirentin içinde buluverirseniz, en garanti şekilde içerisinden çıkabilmek için matematik kullanmalısınız.
Bir labirentten kurtulmanın 3 popüler yöntemi vardır:
Bunlardan ilki, yön belirleyerek ilerleyebileceğiniz "Duvar Takipçisi"dir.
Duvar takipçisi yöntemi, aynı zamanda ‘sol el kuralı’ veya ‘sağ el kuralı’ olarak da bilinir. Bu yöntem, biraz uzun sürse de labirentin çıkışını bulmada etkili bir yöntemdir. Tek yapmanız gereken, bir elinizi seçmek.
Seçtiğiniz elin tarafında bulunan duvara elinizi yaslamak ve çıkışı bulana kadar elinizi duvardan ayırmadan duvarı takip etmek. Durmadan devam ettiğiniz takdirde her türlü çıkışa ulaşabilirsiniz.
Duvar takipçisi yöntemi birbirine bağlı, dış sınırları kapalı olan labirentlerde her zaman işe yarar ancak labirentin büyüklüğüne göre çok uzun sürebilen bir metottur.
Diğer yöntem ise bunun daha gelişmişi olan "Pledge algoritması"dır.
Ayrık (duvarların dış sınıra bağlı olmadığı/sınırın kapalı olmadığı) labirentler, labirente giriş ve çıkışlar labirentin dış duvarları üzerinde olmak kaydıyla duvar takipçisi yöntemiyle çözülebilir. Ancak labirentin içinden başlanılan durumlarda bu yöntem kullanılırsa ve açık bir uç varsa, başladığınız yere sürekli geri dönersiniz.
Adını John Pledge'den alan Pledge algoritması, bu sorunu çözüyor. Pledge’e göre yapmanız gereken şey, bir yön belirlemek (kuzey, güney, batı ve doğudan herhangi biri) ve daha sonra bir engel ile karşılaşana dek o yönde ilerlemek.
Engele denk gelmenizin ardından engeli solunuza alın ve sol elinizi duvara koyarak ilerlemeye devan edin, ilerlerken dönüşlerinizi sayın. Başlangıçta ilerlediğiniz yöne tekrar dönünce ilerlemeye devam edin. Her engelde bu işlemi tekrarlayın. Eğer yazıdan anlaması zor olduysa şemadan daha kolay anlayabilirsiniz.
En son ve en garanti olan yöntem ise "Trémaux algoritması"dır.
Bu yöntem garanti olmasına karşın en uzun olanıdır. Trémaux algoritmasına göre labirentte harekete başladığınız zaman yolda iz bırakarak ilerlemeniz gerekiyor. Böylelikle asla kaybolmuyorsunuz. Çıkmaza girdiğinizde izi takip ederek geri dönebilir ve çıkmaz sokağın başına bir işaret koyabilirsiniz ve oraya bir daha girmezsiniz.
Labirentlerden çıkış yapabilmek için başka yöntemler de bulunuyor elbet ancak kesin olarak sizi labirentten çıkartabilecek olanlar bu üçüdür. Bu bahsettiğimiz algoritmalar aynı zamanda yazılımlarda ve deneylerde de en sık kullanılanları ve başarı elde edilenleridir.
Editor : Şerif SENCER