Gündem

Bütün hayaller gerçekleşti! 10 yılda 100 yıllık devrim

2002'de Türkiye'de iktidarı devralan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 yıllık görev süresi boyunca Türk halkının uzun yıllardır hayalini kurduğu yerli otomobil, yerli savunma sanayi, doğalgaz ve petrol keşfi hayallerini hayata geçirdi.

Bütün hayaller gerçekleşti! 10 yılda 100 yıllık devrim
05-05-2023 15:57

  ÖZETİ|   Haber7-Özel

Türkiye son yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yaşadığı teknolojik gelişme ve atılan emin adımlarla çok sayıda yeni değere kavuştu. Türk halkının cumhuriyetin ilanından bu yana hayalini kurduğu birçok proje, birer birer hayata geçiriliyor. Türkiye özellikle son 10 yıl içerisinde gerçekleştirdiği devrim niteliğindeki projelerle birçok alanda gelişmiş ülkelerle yarışacak pozisyona sahip oldu. 

ERDOĞAN'IN 'DİK' DURUŞU SAYESİNDE BAŞARILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın emperyal güçlerine karşı çıkarak, önüne içerde ve dışarıda çıkarılan tüm zorluklara rağmen Türkiye'nin hedeflerine koşmasına zemin hazırladı. Erdoğan, geçmişte her aşamada karşılaştığımız 'Siz yapmayın, biz size daha ucuza satarız' oyununa gelmeden teknolojik ve özellikle milli savunma sanayi konusunda her safhada yerli ve milli üretimden yana tavır aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dik' duruşundan cesaret alan 'babayiğitler' yerli otomobili, mühendisler İHA'ları, SİHA'ları, savaş uçaklarını ve mühimmatları üretti. 

Türkiye'nin en büyük cari açık kalemi olan enerji konusunda da boş durmayan Türkiye, geçmişten bugüne hemen hemen her Türk vatandaşının dile getirdiği "neredeyse bütün komşularımızda olur da biz de nasıl olmaz" denilen petrol ve doğalgaz keşiflerini gerçekleştirerek, Türk halkının 100 yıllık bütün hayallerini cumhuriyetin 100. yılında hayata geçirdi. 

YERLİ OTOMOBİL

1961 yılından bu yana Devrim otomobilinin üretim girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Türkiye'deki herkesin hayali olan yerli otomobil için Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyük emek harcadı. Yerli otomobil üretimi için usanmadan 'Babayiğit arıyoruz' diyen Erdoğan, 2017 yılında Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding'in katılımıyla çalışmalarına başlattı. 



Türkiye'nin büyük hayali yerli otomobil 27 Aralık 2019'da ilk tanıtımıyla vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Geçmişte yakıt koyulamadığı için üretimden vazgeçen zihniyetin hayata geçiremediği büyük proje, 29 Ekim 2022'de Bursa Gemlik'teki fabrikanın açılmasıyla üretime geçti. TOGG, Mayıs 2023 itibariyle almaya hak kazanan vatandaşlara teslim edilerek Türkiye yollarında hareket etmeye başladı.

YERLİ SAVUNMA SANAYİ

Türk halkının en büyük arzularından biri de savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmak oldu. Kendi İHA'larını, SİHA'larını savaş uçaklarını ve füzelerini göklerde görmek isteyen Türk halkı, uzun yıllar bu hayallerinden mahrum kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlı duruşu sayesinde savunma sanayi alanında da büyük yol alındı.

Özellikle Selçuk Bayraktar'ın 2014 yılında ilk Bayraktar TB2'leri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etmesiyle hızlanan savunma sanayindeki yerlilik yarışı, bugün insansız savaş uçağı Kızılelma, yerli savaş uçağı Kaan, yerli eğitim uçağı Hürjet ve yerli füzeler Atmaca, Bozdoğan, Cirit, Çakır, Gökdoğan, Hisar, SOM'larla zirveye çıktı.



Geliştirilen yerli silah, uçak, SİHA ve füzelerle yüzde 30'larda olan savunma sanayindeki millilik seviyesi yüzde 80'lerin üzerine çıkarıldı. 

BÜYÜK HAYAL DOĞALGAZ KEŞFİ

Şüphesiz Türkiye topraklarında doğup büyüyen her vatandaşının en büyük hayallerinden biri de yerli doğalgazı kullanmak arzusu oldu. Türkiye bu kapsamda da büyük adımları peş peşe attı. Türkiye enerjide bağımsızlık yolunda ilk hamlesini denizler için attı. 

Türkiye denizlerde gaz aramak için Türkiye Petrolleri A.O. aracılığıyla ilk sondaj gemisi olan Fatih'i 2018 yılında 262.2 milyon dolar karşılığında işletme haklarıyla birlikte satın aldı. Doğalgaz arama kapsamında hamlelerini peş peşe yapan Türkiye Yavuz Sondaj Gemisi'ni ise Ekim 2018'de 262.5 milyon dolar karşılığında Türkiye'nin envanterine soktu.

 


Kanuni Sondaj Gemisi ise TPAO tarafından 2020 yılında 37.5 milyon dolar karşılığında satın alındı. Türkiye'nin envanterine kattığı son gemi olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi ise Kasım 2021'de TPAO tarafından 180 milyon dolar karşılığında satın alındı.
Peş peşe atılan bu adımların meyvesi 2021 yılında alınmaya başlandı.



Türkiye'nin ilk sondaj gemisi olan Fatih, 2021 yılında Karadeniz'deki Sakarya sahasında 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini duyurdu. Sonrasında yapılan bu değerlendirmeler ve çalışmalar ile bu gazın limiti arttırıldı. Karadeniz'deki gazın karaya çıkarılması ve Türk vatandaşlarının kullanımına sunulması için yapılan çalışmalar sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Nisan 2023'te Karadeniz gazının devreye alındığını açıkladı. 

PETROL KEŞFİ

Türk vatandaşlarının en büyük hayallerinden biri de kendi topraklarımızdan çıkarılması beklenen petrol rezervleriydi. Yıllardır sınır komşumuz olan Suriye'de Irak'ta ve İran'da büyük petrol rezervleri çıkarılıp, ülkenin gelişmesine katkı sağlarken, Türkiye bu haktan mahrum bırakıldı. 



Türkiye'nin petrol rezervleri olduğu tahmin edilen Güneydoğu bölgelerinde terör belası dolayısıyla yıllarca petrol araması ve çıkarması yapılamadı. Savunma sanayinde gelişen imkanlar ve yerli akıllı silah sistemleri sayesinde bölgenin terörden temizlenmesi sonrası arama çalışmaları sonuç verdi. Gabar Dağı'nda 2020 başlatılan sismik araştırmalar sonrası 13 Eylül 2021'de günlük 400 varil debili Şehit Esma Çevik-1 kuyusu faaliyete alındı. 



Bölgedeki devam eden araştırmalar neticesinde Gabar'da Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi de geçtiğimiz günlerde yapıldı. Türkiye ekonomisine toplamda 70 milyar dolar katkı sağlaması beklenen günlük 100 bin varil üretim yapılabilecek kapasitesi bulunan Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın kuyusu dün düzenlenen törenle açıldı.

Böylece Türk halkı en büyük hayallerinden biri olan yerli petrole de kavuşmuş oldu. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER