Teknoloji

Boş bilgisayar kasası alırken nelere dikkat edilmelidir?

Boş bilgisayar kasası almadan önce doğru boyut ve tasarım gibi birçok faktöre göz atmak gerekir? Peki en doğru kasa nasıl seçilir?

Boş bilgisayar kasası alırken nelere dikkat edilmelidir?
28-07-2024 20:07

Bilgisayarın ÖZETİ| en önemli parçalarının yer aldığı kasa, bir bilgisayarın çalışması için olmazsa olmazdır. Boş bilgisayar kasası seçimi yaparken mutlaka ihtiyaçlarınıza göre hareket etmelisiniz. Bu yazımızda sizlere doğru kasa seçimi konusunda yardımcı olacağız.

Boş bilgisayar kasası seçerken nasıl hareket etmek gerekir?

Bilgisayar kasası seçerken dikkat etmeniz gereken birçok konu yer alıyor. Sadece tasarıma bakarak karar vermek birtakım sorunlara neden olabilir. Çünkü masaüstü bilgisayar kasası için tasarımdan önce bakılması gereken belirli özellikler bulunuyor.

Boş bilgisayar kasası alırken nelere dikkat edilmelidir

Kasa bilgisayar bileşenlerinde önemli bir parçadır. Bu parçanın seçimini yaparken bazı kriterlere dikkat etmelisiniz. Bir bilgisayar için yeni kasa almak istiyorsanız, aşağıda belirtilen hususları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Kasa boyutu

Bilgisayar kasası almadan önce boyuta karar vermeniz gerekir. Kasanın boyutu ile anakartınızın uyumlu olması son derece önemlidir. Kullanacağınız diğer bileşenlerin de kasaya uyum göstermesi gerekir. Özellikle oyun için tasarlanan kasalar daha büyüktür. Bunun ana nedeni oyun oynamak için gerekli olan bileşenlerin büyük yapıya sahip olmasıdır.

Boş bilgisayar kasası alırken nelere dikkat edilmelidir

Bilgisayar kasası, bilgisayarınızın içindeki bileşenlerin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur. Doğru kasa boyutu ve tipini seçtiğiniz zaman bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz.

Kasa boyutları ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX adıyla bilinir. ATX boyutu, en yaygın kasa boyutudur. Daha fazla genişletme yuvasına sahiptir. Micro-ATX, ise daha küçük boyutludur. Bu özelliği daha az genişletme yuvasına sahip olduğu anlamına gelir. Mini-ITX boyutu ise, en küçük boyutta olan kasa tipidir. Sadece temel bileşenler için uygun kasa modelidir.

Kasa tasarımı

Bilgisayar kasalarında boyut dışında tasarım da son derece önemlidir. Özellikle oyuncu boş bilgisayar kasası modelleri iddialı tasarımları ile öne çıkar. Şeffaf kapaklı tasarlanan modeller kasanın iç tasarımını görmenizi sağlar. Kasa içerisinde kabloların geçtiği yerler ve kablo dağılımları hava sirkülasyonu açısından son derece önemlidir. Kasa satın almadan önce dış kısmında toz filtreleri olup olmadığına bakmanız gerekir.

Kasa tasarımlarında mini kasa (SFF) ve tam kule gibi farklı seçenekler yer alır. Masaüstü kasalar, diğer kasalara göre daha küçük boyutlu ve taşınabilir durumdadır. Tam kule kasalar ise daha büyük bir yapıya sahip olduklarından özellikle soğutma sistemleri açısından avantaj sağlar. Mini kasalar ise yer tasarrufu sağlar.

Doğru kasa boyutunu ve tipini seçmek, bilgisayarınızın performansını arttıran en önemli konulardan biridir. ATX kasalar birçok bileşeni içerisinde barındırsa da büyük boyutlarından dolayı zor taşınır.

Mini-ITX kasalar ise, küçük boyutları sayesinde daha taşınabilir olmasına rağmen genişleme yuvaları sınırlıdır. Kasa tasarımlarına bakarken kullanım amacınıza ve bütçenize göre karar vermeniz gerekir.

Hangi kasa satın alınmalıdır?

Boş bilgisayar kasası seçimi, bilgisayarınızın performansı kadar özelliklerine ve ekstra donanım uyumluğuna bağlı olarak değişir. Hangi kasanın sizin için doğru olduğuna karar vermeden önce dikkate almanız gereken bazı faktörler bulunuyor. Satın alınacak kasanın fan sayısı, USB portları, disk yuvaları, ses girişleri ve dahili kart okuyucuları göz önünde bulundurulmalıdır. Kasa modellerinde hava akışının iyi olması gereklidir.

Bununla beraber ekstra donanım uyumluluğu da önemli faktörlerden bir tanesidir. Örneğin, boş bilgisayar kasası satın almadan önce ekran kartınızın boyutunu dikkate alarak, kasada yeterli boşluk olup olmadığına bakmanız gerekir. Ayrıca bu modellerde bilgisayarınızın gereksinimlerini karşılayacak yeterli güç çıkışı olmalıdır.

Seçtiğiniz her kasa modelinin kullandığınız bileşenlerle uyumlu olmalıdır. Özellikler ve ekstra donanım uyumluluğu performansa da katkıda bulunur. Bu nedenle, özellikler ve ekstra donanım uyumluluğu önemli birer faktördür.

Boş bilgisayar kasası seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bilgisayar kasası seçimi, bilgisayarınızın performansı ve kullanım kolaylığına katkıda bulunur. Doğru kasaya karar vermeden önce kasa boyutları ve tiplerini iyi anlamanız gerekir. ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX boyutlarına sahip kasalar arasında seçiminizi ihtiyaçlarınıza göre karar vermenizi tavsiye ediyoruz.

Boş bilgisayar kasası alırken nelere dikkat edilmelidir

Doğru kasa seçimi, bilgisayarınızın performansını ve kullanım kolaylığını etkiler. Bu nedenle yazımızda bahsetmiş olduğumuz faktörleri göz önünde bulundurarak doğru kararı vermeniz gerekir.

bilgisayar kasası
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER