Kahramanmaraş ÖZETİ| merkezli depremlerde yıkılan birçok binanın imar affından yararlanması Türkiye’nin kanayan yarası olan kaçak yapı konusunu tekrar gündeme getirdi. Turizmin en çok geliştiği yerlerden olan Muğla’nın Bodrum ilçesinde, kaçak yapıyla mücadele adına belediye çalışmalarını sürdürüyor.
'CEZALAR ÖDÜL GİBİ'
Bodrum Belediyesi tarafından şimdiye kadar 800’e yakın binanın yıkımı yapılırken, 5 bin civarında kaçak yapı mühürlendi. Ancak Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “cezaların ödül gibi olduğuna” dikkat çekti. Kaçak inşaatlara beton verilmemesi için beton firmalarına tebligat yolladıklarını belirten Aras, “Buna karşın kaçak yapılara beton tedarik eden bir firma tespit ettik. Çimento Hazır Beton adlı firmaya kesebildiğimiz ceza ise 1295 TL” diye konuştu.
Yıkım işlemlerinin uzun sürdüğünü söyleyen Aras, “Dava süreci ve yürütmeyi durdurma derken mühürlenen inşaata devam edildiğini” kaydetti. Yeni yasa teklifi vereceklerini belirten Aras şöyle konuştu: “Kaçak yapılara beton veren firmaların ruhsatlarının iptalini ve imar suçlarına verilen cezaların artırılmasını isteyeceğiz. Ceza olarak 2-5 yıl arasında veriliyor. Ya hükmün açıklamasını geri bırakıyorlar ya da para cezası alıyorlar. Depremle mücadele için de imar kanunun değişmesi gerekiyor. İnsanlar her yıl imar affı bekliyor. Bu onlara cesaret verdi. Şu an Bodrum’da riskli ve kaçak yapılar var. Ruhsatsız, projesiz ve tarım alanlarına yapılıyor.”
'KİRLİ SERMAYE'
Bodrum Çevre Platformu’ndan avukat Remzi Kazmaz ise kaçak yapılaşmanın son üç yılda arttığına işaret etti. Kazmaz, “Mevcut imar planlarını belediye yavaşlattı. Ankara’dan alınan özel imar izinleri ve ihalelerde ise yoğunluk var. Bodrum üzerinden rant dönüyor. Sermaye burada iktidardan izin alarak iş yapıyor. Bırakın kaçak yapıları, SİT alanları ve ormanlar dönüştürülüyor. Kirli sermaye burayı betona boğdu” dedi.
Editor : Şerif SENCER