Teknoloji

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi... 'Sınır tanımıyor!'

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi. Ciddi bir telaşın hakim olduğu toplantıda yapay zekanın sınır tanımadığı belirterek, bütün ülkelerin bu teknolojiye karşı ortak hareket etmesi gerektiği belirtildi.

BM yapay zeka risklerine yönelik ilk toplantısını gerçekleştirdi... 'Sınır tanımıyor!'
19-07-2023 14:57

Dünya ÖZETİ| diken üstünde... Yapay zeka furyasına karşı hükümetler harekete geçti!

GALERİNİN DEVAMI <p>Yapay zeka (AI) alanında Microsoft destekli OpenAI geliştirdiği ChatGPT <a href=gibi hızlı gelişmeler, hükümetlerin teknolojinin kullanımını düzenleyen yasalar üzerinde anlaşmaya varma çabalarını zorlaştırıyor.

"><p>İşte ulusal ve uluslararası yönetim organlarının <a href=yapay zeka araçlarını düzenlemek için attığı son adımlar:

"><p><strong>AVUSTRALYA DÜZENLEMELER HAKKINDA BİLGİ TOPLUYOR</strong></p><p>Sanayi ve Bilim <a href=Bakanı sözcüsü Nisan ayında yaptığı açıklamada, hükümetin Avustralya'nın ana bilim danışma kurumuna danıştığını ve bir sonraki yapay zeka adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

"><p><strong>BRİTANYA PLANLAMA SÜRECİNİ BAŞLATTI</strong></p><p> </p><p>Reuters'e konuşan bir sözcüye göre, yapay zekayı kapsayan <a href=yeni yönergeler hazırlamakla görevlendirilen birkaç devlet düzenleyicisinden biri olan Finansal Davranış Otoritesi, teknolojiye ilişkin anlayışını geliştirmek için Alan Turing Enstitüsü ve diğer yasal ve akademik kurumlara danışıyor.

"><p>İngiltere'nin rekabet düzenleyicisi <a href=Mayıs ayında yapay zekanın tüketiciler, işletmeler ve ekonomi üzerindeki etkisini ve yeni kontrollere ihtiyaç olup olmadığını incelemeye başlayacağını söyledi.

"><p>İngiltere Mart ayında yaptığı açıklamada, yeni bir kurum oluşturmak yerine, <strong>yapay zekayı yönetme sorumluluğunu insan hakları, sağlık ve güvenlik ve rekabet düzenleyicileri <a href=arasında paylaştırmayı planladığını söyledi.

"><p><strong>ÇİN GEÇİCİ DÜZENLEMELER UYGULADI</strong></p><p> </p><p>Çin, 13 Temmuz'da jeneratif yapay zeka endüstrisini yönetmek için bir dizi geçici önlem yayınladı ve hizmet sağlayıcıların güvenlik değerlendirmeleri yapmalarını ve algoritma dosyalama prosedürlerini gerçekleştirmelerini istedi.</p><p> </p><p><strong>Bir <a href=gün önce milyarder Elon Musk, ülkenin işbirliğine dayalı uluslararası bir yapay zeka çerçevesine olan ilgisini selamladı.

"><p>Çin'in siber alan düzenleyicisi, Nisan ayında üretici yapay zeka hizmetlerini yönetmek için taslak önlemleri açıklamış ve <strong>firmaların <a href=halka teklif sunmadan önce yetkililere güvenlik değerlendirmeleri sunmalarını istediğini söylemişti.

"><p><strong>AVRUPA BİRLİĞİ ULUSAL GÜVENLİK SORUNU OLARAK GÖRÜYOR</strong></p><p> </p><p>AB milletvekilleri Haziran ayında bloğun Yapay Zeka Yasası taslağında <a href=değişiklik yapılmasını kabul etti. Kanun yapıcıların şimdi taslak kuralların yasalaşması için AB ülkeleriyle ayrıntıları görüşmesi gerekecek.

"><p>En <a href=büyük sorunun yüz tanıma ve biyometrik gözetim olması beklenirken, bazı kanun yapıcılar tamamen yasaklanmasını, AB ülkeleri ise ulusal güvenlik, savunma ve askeri amaçlar için istisna getirilmesini istiyor.

"><p>AB teknoloji şefi Margrethe Vestager Mayıs ayında yaptığı açıklamada, <strong>ABD ve AB'nin yapay zeka endüstrisini, yeni yasalar geliştirilirken güvence sağlamak için aylar içinde gönüllü bir davranış kuralları benimsemeye zorlaması gerektiğini</strong> söyledi.</p><p><strong>FRANSA OLASI İHLALLERİN ARAŞTIRILMASI İÇİN TALİMAT VERDİ</strong></p><p> </p><p>Fransa'nın gizlilik gözlemcisi CNIL Nisan ayında, sohbet kutusunun gizlilik kurallarını ihlal ettiği şüphesiyle İtalya'da geçici <a href=olarak yasaklanmasının ardından ChatGPT ile ilgili çeşitli şikayetleri araştırdığını söyledi.

"><p>Fransa <a href=Ulusal Meclisi Mart ayında, sivil haklar gruplarının uyarılarını göz ardı ederek, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında yapay zeka video gözetiminin kullanılmasını onayladı.

"><p><strong>G7 DÜZENLEMELER HAKKINDA GİRDİ ARANILMASINI KARARLAŞTIRDI</strong></p><p> </p><p>Japonya'nın Hiroşima kentinde bir araya gelen Yedi <a href=Grup lideri, Mayıs ayında yapay zeka ve sürükleyici teknolojilerin yönetişimine duyulan ihtiyacı kabul etmiş ve bakanların teknolojiyi "Hiroşima Yapay Zeka Süreci" olarak tartışmasını ve 2023 yılı sonuna kadar sonuçları rapor etmesini kararlaştırmıştır.

"><p>G7 dijital bakanları Nisan ayındaki bir toplantının ardından, G7 ülkelerinin yapay zeka konusunda <strong> bir düzenleme benimsemeleri gerektiğini söyledi.

"><p><strong>İRLANDA DÜZENLEMELER HAKKINDA GİRDİ SAĞLIYOR</strong></p><p> </p><p>İrlanda'nın <a href=veri koruma şefi Nisan ayında yaptığı açıklamada, üretken yapay zekanın düzenlenmesi gerektiğini, ancak yönetim organlarının "gerçekten ayakta durmayacak" yasaklara acele etmeden önce bunu nasıl düzgün bir şekilde yapacaklarını çözmeleri gerektiğini söyledi.

"><p><strong>İSRAİL SON 18 AYDIR YAPAY ZEKA ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR</strong></p><p> </p><p>İsrail İnovasyon Kurumu'nun ulusal yapay zeka planlama direktörü Ziv Katzir Haziran ayında yaptığı açıklamada, <strong>İsrail'in inovasyon ile insan hakları ve sivil güvencelerin korunması arasında doğru dengeyi sağlamak için söyledi.

"><p>İsrail Ekim ayında <strong>115 sayfalık bir taslak yapay zeka politikası yayınladı</strong> ve nihai <a href=karar öncesinde kamuoyunun geri bildirimlerini topluyor.

"><p><strong>İTALYA İHLALLERİ ARAŞTIRIYOR</strong></p><p> </p><p>Üst düzey bir yetkili Mayıs ayında yaptığı açıklamada, <strong>İtalya'nın veri koruma otoritesinin diğer yapay zeka platformlarını incelemeyi ve yapay zeka uzmanlarını işe almayı planladığını</strong> söyledi.</p>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salı günü yapay zeka konusundaki ilk toplantısını gerçekleştirirken Çin, teknolojinin "kaçak bir at" haline gelmemesi gerektiğini söyledi ve ABD, insanları sansürlemek veya baskı altına almak için kullanılmasına karşı uyarıda bulundu.

İngiltere'nin Temmuz ayındaki dönem başkanlığında toplantıya başkanlık eden İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, yapay zekanın "insan hayatının her yönünü temelden değiştireceğini" söyledi.

Fotoğraf: REUTERS - Brendan McDermid

"YAPAY ZEKA SINIR TANIMIYOR"

James Cleverly yapay zeka''nın iklim değişikliğinin ele alınmasına ve ekonomilerin güçlendirilmesine yardımcı olabileceğini söyledikten sonra, "Dönüştürücü teknolojilerin küresel yönetişimini acilen şekillendirmemiz gerekiyor çünkü yapay zeka sınır tanımıyor" diye ekledi. Ancak teknolojinin dezenformasyonu körüklediği ve hem devletlere hem de devlet dışı aktörlere silah arayışında yardımcı olabileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Reuters'in aktardığı bilgilere göre 15 üyeli konsey, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yüksek profilli yapay zeka girişimi Anthropic'in kurucu ortağı Jack Clark ve Çin-İngiltere Yapay Zeka Etik ve Yönetişim Araştırma Merkezi'nin eş direktörü Profesör Zeng Yi tarafından bilgilendirildi.

Guterres, "Yapay zekanın hem askeri hem de askeri olmayan uygulamaları küresel barış ve güvenlik için çok ciddi sonuçlar doğurabilir" dedi.

Fotoğraf: REUTERS - Brendan McDermid

YAPAY ZEKANIN YÖNETİLMESİNE YÖNELİK YENİ BİR BM ORGAN OLUŞTURULABİLİR

Guterres, bazı devletlerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ya da Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli gibi "bu olağanüstü teknolojinin yönetilmesine yönelik kolektif çabaları desteklemek üzere" yeni bir BM organının oluşturulması yönündeki çağrılarını destekliyor.

Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun yapay zekayı "iki ucu keskin bir kılıç" olarak nitelendirdi ve Pekin'in BM'nin yapay zeka için yol gösterici ilkeler oluşturma konusunda merkezi bir koordinasyon rolünü desteklediğini söyledi.

"İyi ya da kötü, iyi ya da kötü olması, insanlığın onu nasıl kullandığına, düzenlediğine ve bilimsel gelişmeyi güvenlikle nasıl dengelediğimize bağlıdır" diyen Zhang, gelişmeyi düzenlemek ve "bu teknolojinin kaçak bir at olmasını önlemek" için insanlara ve yapay zekaya odaklanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

TÜM ÜLKELERİN BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ

ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Jeffrey DeLaurentis de barış ve güvenliği tehdit eden insan hakları risklerini ele almak için ülkelerin yapay zeka ve diğer yeni teknolojiler üzerinde birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konseye "Hiçbir üye devlet yapay zekayı insanları sansürlemek, kısıtlamak, baskı altına almak veya güçsüzleştirmek için kullanmamalıdır" dedi.

Rusya, uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli olan konseyin yapay zekayı tartışması gerekip gerekmediğini sorguladı.

Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, "Gerekli olan profesyonel, bilimsel, uzmanlığa dayalı bir tartışmadır ve bu tartışma birkaç yıl sürebilir ve uzman platformlarda halihazırda devam etmektedir" dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER