Teknoloji

BlackBerry Nasıl Oldu da Aniden Hayatımızdan Çıktı? - Webtekno

2000’li yıllarda bir prestij unsuru olan efsane telefon BlackBerry, bir dönem herkesin gözdesiydi. Şu anki iPhone furyasından ziyade bundan seneler önce bizzat döneminin iPhone’u olmayı başarmıştı. Bu ‘havalı’ telefon, ne oldu da hayatımızdan aniden çıktı?

BlackBerry Nasıl Oldu da Aniden Hayatımızdan Çıktı? - Webtekno
04-10-2023 20:02

Bu ÖZETİ| telefonlar, eski zamanın kahramanlarındandı! Bir zamanlar "e-posta göndermek" dediğinizde, insanların kafasında sadece BlackBerry canlanıyordu. Döneminin çok ötesinde bir teknolojiye sahip bu telefonlar, güvenlik açısından da bir numaraydı.

Özellikle alışılmışın dışındaki klavye tasarımı sayesinde tuşlara basarken hissettiğiniz tat, adeta bir nostalji aromasıydı. Ancak zamanla akıllı telefonlar çıkageldi ve BlackBerry, "Elveda, ben de dokunmatik ekrana geçiyorum!" demek zorunda kaldı.

BlackBerry'nin temeli, 1984 yılında Mike Lazaridis ve Douglas Fregin tarafından "Research In Motion" adını verdikleri şirketle atıldı.

bbm kurucuları

İkili, mobil cihazlar için güvenli bir iletişim platformu hayal ediyordu ve gerçekleşti; işte BlackBerry'nin temelleri böyle atıldı.

1999 yılı geldiğinde, RIM ekibi sahneye çıktı ve ilk BlackBerry cihazını tanıttı. Diğer telefonlar sadece tuş takımıydı ama bu cihaz e-posta gönderip alabiliyordu. Adeta o dönemin bir süper kahramanıydı, kimse e-posta gönderirken bilgisayarla uğraşmak zorunda kalmıyordu böylece .

2002'de sahneye çıkan BlackBerry 5810 ise tam bir efsaneydi.

blackberry 5810

Telefon görüşmeleri yapabilen, e-posta gönderip alan bu cihaz, iş dünyasının vazgeçilmezi hâline geldi. "BlackBerry'm var" demek, sanki o dönemin VIP'leri arasında bir üyelik kartı gibiydi. Ancak akıllı telefonlar sahneye çıktı, rakipler yükseldi ve BlackBerry'nin tahtı biraz sarsıldı.

Hâl böyle olunca pazar payı ciddi bir düşüş yaşadı, ilerleyen safhalarda aktaracağız ancak şimdilik şirketin stratejik bir karar aldığını söyleyelim. Kim bilir, belki de bir gün geri dönerler?

2002’lere gelindiğinde yavaş yavaş cep telefonu furyası ortaya çıktı.

cep bilgisayarı

Cep telefonundan önce insanların kullandığı bir teknoloji vardı: cep bilgisayarları. Taşınabilir boyutlarda ve dokunmatik ekranlara sahip bu cihazlar; not almak, iletişim kurmak, posta göndermek gibi işleri yerine getiriyordu. Yavaş yavaş etkisini yitiren bu teknolojinin kaybolması da cep telefonlarının sahneye çıkmasıyla gerçekleşti.

Bu cep bilgisayarları, telefonla birleşecekti. RIM kurucusu Lazaridis de BlackBerry 5810’u “Her Zaman Açık, Her Zaman Bağlı” sloganıyla pazarladı. Bu ilk cep telefonu, piyasaya çıktıktan sadece bir sene sonra, RIM ekibi işe koyuldu ve kullanıcı geri bildirimleriyle beslenen bir mucize yarattı: BlackBerry Quark! Bu cihaz, kulaklık olmadan ilk defa görüşme yapabilmenizi sağlıyordu.

Sonrasında, 2002'nin sonlarına doğru sahneye renkli ve yüksek çözünürlüklü ekranlarıyla BlackBerry 7000 serisi çıktı.

BlackBerry 7290 .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Tasarım konusunda keskin hatlara geçiş, dönemin daha minimal cep telefonlarına karşı gerçek bir rakip doğurdu: Charm serisi. Bluetooth'la ilk buluşmalarını yaşayan bu seri, tuş takımı karmaşasına son vererek kullanıcıları rahatlattı. SureType adındaki bu tasarım, bilgisayar klavyelerine alışkın olanları ceplerinde de mutlu eden bir devrimdi.

O dönemde, telefonlar her tuşa üç veya dört harf atanmış bir alfabetik düzen olan T9 dizilimiyle gelirken BlackBerry'nin SureType'ı bir Q klavye düzeniyle fark yaratıyordu. Her tuşta iki harf vardı.

İlk zamanlar cep telefonları iş dünyasının pazarına giriş yapsa da daha sonra üreticiler cihazları günlük kullanıma uygun hâle getirmeye karar verdiler.

blackberry electron

Piyasada Windows Mobile'lı Motorola Q ve bazı Treo ile Nokia modelleri belirince, BlackBerry de "Gelin, partiyi renklendirelim!" dedi ve 2005-2007 arasında Electron, Pearl ve Curve serileriyle patladı.

Ekranlar renklendi, bellekler şişti, kameralar eklendi, microSD kart yuvaları açıldı, Wi-Fi geldi ve tabii ki BlackBerry Messenger (BBM) ile herkes o dönemin WhatsApp’ı sayılabilecek özellikle tanıştı.

Bugün WhatsApp, Telegram gibi uygulamaların hayatımızı kolaylaştırdığı aşikâr. Fakat o dönemler böyle bir mesajlaşma kanalı yoktu; BBM ise bu amaca hizmet etmek için doğdu. Gönderilen mesajın karşı tarafa ulaştığını, hatta okunduğu bilgisini bile gösteren üst düzey bir teknolojiydi.

BBM, iMessage’ın sadece iPhone kullanıcılarına özel olduğu gibi sadece BlackBerry telefonlarda var olan bir platformdu.