Teknoloji

Bizdeki "Tofaş"çıların Japon Versiyonu: "Bosozoku"lar

Japonlar genellikle saygılı, disiplinli ve çalışkan olarak anılan bir toplumdur. Ancak 1950’lerde bu tatlı insanların arasında yaşayan, asi ve çok farklı bir grup vardı. Abartılı şekilde modifiye edilmiş motorları ve arabalarıyla Japonya sokaklarını birbirine katan kendilerine

Bizdeki
19-03-2023 13:14

Bosozokular, ÖZETİ| 1950’lerin başlarında Japonya’nın kenar mahallelerinde kendine has görünüme sahip motorları olan sıradan bir gruptu. Bu grup, özellikle motosikletlerle seyahat ederek, özgürlüklerini ifade etmek, statü kazanmak ve bir topluluğun parçası olmak istiyorlardı.

Yaptıkları, fikirleri o kadar sevildi ve benimsendi ki 40.000’den fazla üyesi olan güçlü bir gençlik kültürüne dönüştüler. Peki, bu kültür nasıl doğdu, amaçları tam olarak neydi? Gelin, yakından bakalım.

Yaklaşık 70 yıl önce bildiğimiz Japonya diye bir şey yoktu.

hiroşima japonya

20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarındaki teknolojik güç yerine, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda harabeye dönmüş, Hiroşima felaketinin izlerini silmeye çalışan bir Japonya vardı. Ülkenin sanayi ve ticaret sektörleri yatırımlarla yenileniyor olsa da, savaşın neredeyse tamamen yok ettiği bir toplumu yeniden inşa etmek oldukça zordu.

Savaştan geriye kalanlar arasında eski havacı askerler ve kamikazeler de vardı. Eskiden toplumda oldukça saygı duyulan ve tehlikelerle dolu bir yaşama alışmış olan bu topluluk, eski heyecanlı günlerini arıyordu. Bu yüzden bir araya gelerek Kaminari Zoku (Gök Gürültüsü Çetesi) olarak adlandırılan bir grup oluşturdular.

kaminari

Bosozoku’nun atası olan bu topluluk, hafta sonları buluşuyor, kendilerine özgü şekilde modifiye ettikleri motosikletleriyle şehir şehir geziyor ve dostluklarını pekiştirerek özlem gideriyorlardı. Bu abiler yaşlandıkça yerlerini 1960’ların ve 70’lerin gençliği almaya başladı.

Genç enerjinin Kaminari Zoku'ya akması, topluluk üyelerinin sayılarını artırdı.

bosozokular

Gençliğin bu hareketi, birbirine bağlı motorculardan oluşan topluluğu bir anda ulusal bir topluluk hareketine dönüştürdü. Kaminari Zoku’nun arkasından gelen nesil 17-20 yaş arasında genç işçi erkeklerden oluşuyordu.

Bu nesil daha gelenekçiydi ve hiçbir şeyden hoşlanmıyordu. 70’lerin sonlarına doğru ilk nesilden kimse kalmamıştı ve çete tamamen yeni neslin kontrolüne geçmişti. Zaman geçtikçe dünya değişiyor, dünya değiştikçe insanlar da değişiyordu. Haliyle çetenin yapısı da oldukça fazla değişti.