Teknoloji

Bitkilerle Konuşmak Onların Daha Hızlı Büyümesini Sağlar mı?

Anneannelerimizi, babaannelerimizi veya dedelerimizi bitkileriyle veya çiçekleriyle konuşurken mutlaka görmüşsünüzdür. Onlar bu davranışlarıyla, bitkilerinin daha sağlıklı olacağını ve daha hızlı büyüyeceklerini düşünür.

Bitkilerle Konuşmak Onların Daha Hızlı Büyümesini Sağlar mı?
26-10-2024 09:38

Peki ÖZETİ| işin aslı nedir? Bitkilerle konuşmak veya onlara şarkı söylemek, büyümelerini gerçekten hızlandırır mı?

Gelin, bu soruların cevaplarını verelim.

Maalesef bitkilerin söylediklerimizi anlaması veya sevgimizi algılaması mümkün değildir.

bitki

Yani bitkilere şarkı söylemenin, onların daha iyi büyümelerine veya daha fazla meyve vermelerine yardımcı olduğuna dair bilimsel bir kanıt henüz yoktur.

Ancak bitkilere müzik dinletildiğinde veya onlarla konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur. Bunun temel sebebi de onların gelişim mekanizmaları üzerinde önemli bir etkisi olduğu düşünülen titreşimlerdir.

Rüzgâr ve titreşim, bitkilerin büyümesinde gerçekten değişikliklere neden olur.

bitki

Ayrıca ses, hepimizin bildiği gibi titreşimler hâlinde yayılır. Aslında bu durum, bitki özelinde mantıklıdır. Nihayetinde bitkiler saksılarda değil, doğal hayatlarında yaşama uyum sağlayacak şekilde evrimleşmişlerdir. 

Ek olarak çalışmalar, bitkilerin, tırtılların beslenmesinden kaynaklanan titreşimleri bile algılayabildiklerini ve tepki olarak kimyasal savunmalarını artırdıklarını gösterir. Yani mekanizma son derece hassastır.

Yine konu ile ilgili bir başka teori ise bitkilerin, insanın konuşması esnasında ürettiği karbondioksite tepki verdiği biçimindedir. Ortamdaki karbondioksit seviyeleri, fotosentezi etkiler. 

Ancak insanların, bitki büyümesini etkileyecek kadar fotosentez geliştirmeleri için, çiçekleri ve bitkileri ile günde en az 1-2 saat konuşması gerekir. 

Kaynaklar: New Scientist, Tree Hugger

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER