ULAŞ ÖZETİ| YAVUZ – BORSAGUNDEM.COM
Son yazımda Bitcoin’in ipten düştükten sonra kürkçü dükkanına geri döndüğünü (ip ve kürkçü dükkanı derken kastettiğimiz 16.800 dolar seviyesiydi) söylemiş ve kısa pozisyonda oturmaya devam ettiğimi belirtmiştim. 17.250 dolar seviyesi üzerinin kısa pozisyonda olanlar için tehlikeli olabileceğinden bahsetmiş ve dikkatli olmak gerektiğinin altını çizmiştim.
Peki son yazımdan bu yana neler oldu? 16.800 dolar seviyesine geri geldikten sonra hareketine devam eden Bitcoin tekrar şahlandı ve 17.387 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bitcoin şu an 17.245 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Bu yazıda üzerinde durmak istediğim nokta ise aslında üç yazı önceki boğa tuzağı tahminim. O yazımda Bitcoin’in bir boğa tuzağına hazırlanıyor olma ihtimalinden söz etmiştim ve risk yönetimini buna göre yapmak gerektiğinin öneminden bahsetmiştim. Yazının ardından Bitcoin yönünü aşağı çevirince boğa tuzağı ihtimalinin o an için ortadan kalktığını varsayarak stratejimi bu yeni veriye uygun şekilde revize etmiş ve sonraki yazılarımda kısa pozisyonda olanlar için yukarı yönlü risklerin hangi seviyede olduğunu göstermiştim.
Ancak bugün itibariyle Bitcoin’in, erken öngörülerimize uygun şekilde bir boğa tuzağı kurduğunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bu tecrübe bize stratejimizde esnek olmanın önemini gösteriyor. Esneklik sayesinde ani ve panik kararlar vermenin önüne geçebiliyor ve senaryolarımızı çeşitlendirebiliyoruz. Elbette bunu yaparken risk yönetimi yapmayı kesinlikle ihmal etmemek gerekiyor.
Peki güncel durum nedir? Görüşüme göre Bitcoin bir boğa tuzağı kurdu ve 17.400 dolar seviyesine kadar yükselip kısa pozisyonları patlattı. Bitcoin 17.250 dolar seviyesinde zorlansa da bu seviyenin üzerine çıkmayı başardı ve yüksek miktarda kısa pozisyon emri olduğunu düşündüğüm görece garantici ayıların hevesini kursağında bırakarak 17.425 dolar seviyesindeki güçlü dirence gelmeden tekrar geri döndü. Pozisyonum icabı ben de o ayılardan biriydim.
Peki bundan sonra ne olacak? Bugün Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının piyasanın yönü üzerinde belirleyici etkisi olacaktır. Uzmanlar, bir sürpriz olmadığı takdirde piyasalara hakim olan aşağı yönlü hareketin sürmesini bekliyor. Temkinli düşüşün iki gün sonra açıklanacak enflasyon verilerine kadar devam etmesi ise ihtimaller dahilinde gözüküyor.
…
Belirtmek gerekiyor; bu yazıda yer alan verilerin ve yorumların herhangi bir yatırım tavsiyesi olması, yazıların doğası gereği mümkün olmayacak çünkü Bitcoin analizine odaklanan bu yazılarda ne alım ne de satım yerleri belirtilecek. Bu yazılarda sadece aşağıda yer alana benzer tepe ve dip seviyeler paylaşılacak ve strateji, psikoloji ve alım satım yerleri tamamen okuyuculara bırakılacak. Belirtilen seviyeler ise day trader, swing trader ve investor olmak üzere üç ayrı trader ya da yatırımcı profiline uygun şekilde belirlenecek.
Aşağıda yer alan seviyeler zamanla değiştiğinden, çünkü piyasalarda en önemli ve etkili faktör zamandır, bir gün önce gördüğünüz bir veriyi bir sonraki gün epey farklı, bir başka gün ise epey farksız görmeniz mümkün. Değişiklikler, grafiğin zamana nasıl tepki verdiğine göre şekillenecek. Teknik analizin artısı ve eksisi de zaten tam olarak burada yatıyor. Eksisi, sadece olmuş olanın belirleyebileceği ve dolayısıyla bazen az bazen de fazla olmak üzere sürekli bir geriden takip etme hali; artısı ise bunun böyle olduğunu bilerek ve bu verileri anlamlı varsayarak stratejinizi, planınızı ve riskinizi belirleme ve yönetme kabiliyeti.
Day trader – 16.800 – 17.425
Swing trader – 16.050 – 17.850
Investor – 13.250 – 21.900
Son bir notla bitirelim; piyasaları doğru tahmin etmenin zor olduğunu söylerler oysa piyasaları uzun vadede ortalama yüzde 50 oranında doğru tahmin edebilirsiniz. Piyasalarda asıl zor olan ise, piyasaları doğru tahmin ederken kazanabilmektir.
Editor : Şerif SENCER