Ekonomi

Bitcoin, teknoloji devleriyle birlikte yükseliyor

Bitcoin’de hisse senetleriyle olan korelasyon geri geliyor.

Bitcoin, teknoloji devleriyle birlikte yükseliyor
15-09-2023 15:48

ÖZETİ| BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin ve ABD hisse senedi piyasaları arasında Haziran ayında bozulan korelasyon yeniden oluşuyor. Bu da Bitcoin yatırımcıları için iyi haber anlamına geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin, yatırımcılarını memnun edecek şekilde yeniden dev teknoloji hisseleriyle birlikte hareket etmeye başlıyor.

Korelasyon yeniden inşa ediliyor

Bloomberg’den Teresa Xie’nin haberine göre, hisse senedi yatırımcıları için iyi olan şey, kripto para yatırımcıları için de bu aralar faydalı görünüyor. Bitcoin, teknoloji hisse senetleriyle korelasyonunu yeniden inşa ediyor.

Haziran ayında iki varlık sınıfı arasındaki yönlü ilişkinin bozulmasının ardından kripto para piyasasının en hacimli dijital para birimi Bitcoin, yükselen Nasdaq 100 Endeksi'nin fiyat hareketlerini yansıtmaya yeniden başladı. Teknolojinin öncüsü, yapay zeka konusundaki coşkunun ortasında bu yıl yüzde 40'tan fazla ralli yaptı.

Kripto analiz firması CCData'nın araştırma lideri Josh de Vos, “Bitcoin, haberlere aşırı tepki gösteriyor ve haber yokluğunun ağırlıkta olduğu bu dünemde hisse senetleriyle daha fazla korelasyon göstermesini beklerdim. Önümüzdeki birkaç ay içinde korelasyonun artacağını görebiliyorum” diyor.

30 günlük korelasyon katsayısı pozitifte

Bitcoin ve Nasdaq 100 için 30 günlük korelasyon katsayısı, Haziran ve Temmuz aylarındaki negatif 0,1'e kıyasla neredeyse 0,4'e yükseldi. 1 değeri, varlıkların aynı doğrultuda hareket ettiğini gösterirken, eksi 1 değeri, varlıkların zıt yönlerde hareket ettiğini gösteriyor.

Büyük teşviklerin olduğu pandemi döneminde hem kripto hem de teknoloji hisseleri birlikte arttı. Bitcoin ile çeşitli geleneksel varlıklar arasındaki korelasyonlar, 2022 yılında sanal paralarda yaşanan ve yatırımcıların piyasaya olan ilgisinin azalmasına neden olan çöküşün ardından ise zayıflamıştı.

Bitcoin dün art arda üçüncü günde de kazanç elde ederek yüzde 2,2 artışla 26.692 dolara kadar yükseldi. Bu süreçte Nasdaq 100 ise yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Fiyatlar yükseldikçe eşzamanlı hareketlerin yeniden başlaması ironik bir anlam da içeriyor çünkü Bitcoin, başlangıçta yatırımcılar tarafından geleneksel finansal varlıklarla ilişkisiz olarak nitelendirilmişti. Bitcoin şu an 26.400 dolar civarında işlem görüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER