Ekonomi

Bitcoin, izlemesi zor bir sanat filmi gibi

Bitcoin’de zaman yavaşladıkça tehlikeler de artıyor.

Bitcoin, izlemesi zor bir sanat filmi gibi
27-01-2023 12:39

ULAŞ ÖZETİ| YAVUZ – BORSAGUNDEM.COM

Hepimiz böyle filmler izlemişizdir. Hani her an daha da artan bir sıkıntı hissinden patlayacak gibi olup vazgeçmek istediğimiz ancak bunu bir pes ediş olarak görüp kendi gözümüzde küçük düşmemek için her an azalan bir sabırla dayanmaya çalıştığımız ve sonra, filmde geçen zamanın filmi izleyen izleyicinin zamanını ele geçirdiği ve geçen anların vazgeçiş arzumuzu giderek unutturarak bizi ağırlaştırdığı ve nihayetinde filmin zamanına tamamen dahil ettiği, bizi yuttuğu filmler gibi.

İşte Bitcoin de bu aralar, özellikle de vadesini güncellemesinden sonra kendini böyle izlettiriyor. Onu izlerken sıkılıyoruz, düşünmekte zorlanıyoruz, gerçekleşmemiş olasılıklar arasında boğulup defalarca pes etme noktasına geliyoruz; olur da bir şeyler netleşirse hafiften rahatlıyor ancak hemen sonra bunun daha başka bir bilinmez yarattığını görüp daha büyük bir sıkılma haline çekiliyor ve yine hayal kırıklığına uğruyoruz.

Sonra fark ediyoruz ki bizim zamanımız da Bitcoin’in zamanına benzemiş, yavaşlamış, ağırlaşmış, hareketsizleşmiş, hatta kış uykusuna yatmış.

Sonra fark ediyoruz ki bizim zamanımız da Bitcoin’in zamanına benzemiş, yavaşlamış, ağırlaşmış, hareketsizleşmiş, hatta kış uykusuna yatmış. Belirsizlik tavan yapmış ama bunu pek umursuyor gözükmüyoruz. Bitcoin’in zamanına kendimizi teslim etmiş, bir zamanlar iyi ya da kötü bir şeyler olmasını isteyen halimizden eser kalmadığını fark edip bu akmayan zamana da alışıyor, uyuşuyoruz. O ‘her an büyük bir şeyler olabilir’ hissiyatının saklandığını bile fark edemiyoruz.

Bu betimlememin Bitcoin’in ruh halini anlattığımdan eminim, bu ruh hali belki de gerçekten bana da geçmiştir; öyle de gözüküyor. Ancak bunu bir uyarı olarak almak gerek; çünkü bu ağır çekim ilerleyen duyarsız zaman, olacaklar karşısında hazırlıksız olma tehlikesi taşıyor. Siz belki “Ne oldu şimdi? Anlamadım, kaçırdım galiba!” demeye kalmadan bir bakmışsınız zaman hızlanmış, sizi geride bırakmış bile. İşin kötüsü, piyasalar, bir filmin verdiği ‘zamanı geri alma’ imkanını da size vermiyor ve iş işten geçtikten sonra hiçbir şeyin bir anlamı kalmayabiliyor.

Bu nedenle bu yazıyı bir uyarı niyetiyle yazıyorum. Bitcoin’deki bu miskinliğin, kararsızlığın, derinliğin ve şiddetli bilinmezliğin yarattığı düğümün her an çözülebileceğini hatırlatmayı arzuluyorum. Bu sayede kendim de dahil uyanık kalabilmemizi istiyorum.

Madem sinema dedik, bu ağır vasıta filmler arasında bende iz bırakan birkaçını buraya bırakmak isterim. Zaman, zaman döngüsü, kopuş, tekrar, bilinçaltında zaman, hafıza, bilinç, akış ve birçok farklı kavramla farklı seviyelerde ilişki kurabileceğiniz üç filmle, biraz olsun bu ağır çekim işleyen zamana ve Bitcoin’e yaklaşmanızı sağlayabilirim diye umuyorum. İyi seyirler…

El ángel exterminador – Luis Buñuel

L'année dernière à Marienbad - Alain Resnais

Gerry - Gus Van Sant

Belirtmek gerekiyor; bu yazıda yer alan verilerin ve yorumların herhangi bir yatırım tavsiyesi olması, yazıların doğası gereği mümkün olmayacak çünkü Bitcoin analizine odaklanan bu yazılarda ne alım ne de satım yerleri belirtilecek. Bu yazılarda sadece aşağıda yer alana benzer tepe ve dip seviyeler paylaşılacak ve strateji, psikoloji ve alım satım yerleri tamamen okuyuculara bırakılacak. Belirtilen seviyeler ise day trader, swing trader ve investor olmak üzere üç ayrı trader ya da yatırımcı profiline uygun şekilde belirlenecek.

Aşağıda yer alan seviyeler zamanla değiştiğinden, çünkü piyasalarda en önemli ve etkili faktör zamandır, bir gün önce gördüğünüz bir veriyi bir sonraki gün epey farklı, bir başka gün ise epey farksız görmeniz mümkün. Değişiklikler, grafiğin zamana nasıl tepki verdiğine göre şekillenecek. Teknik analizin artısı ve eksisi de zaten tam olarak burada yatıyor. Eksisi, sadece olmuş olanın belirleyebileceği ve dolayısıyla bazen az bazen de fazla olmak üzere sürekli bir geriden takip etme hali; artısı ise bunun böyle olduğunu bilerek ve bu verileri anlamlı varsayarak stratejinizi, planınızı ve riskinizi belirleme ve yönetme kabiliyeti.

Day trader – 22.300 – 23.500

Swing trader – 20.000 – 24.800

Investor – 12.600 – 27.150

Son bir notla bitirelim; piyasaları doğru tahmin etmenin zor olduğunu söylerler oysa piyasaları uzun vadede ortalama yüzde 50 oranında doğru tahmin edebilirsiniz. Piyasalarda asıl zor olan ise, piyasaları doğru tahmin ederken kazanabilmektir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER