Birleşmiş ÖZETİ| Milletler Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü, yapay zekânın uluslararası yönetişimindeki sorunları ele almak üzere 39 üyeli bir danışma organı oluşturulduğunu açıkladı.
Üyeler arasında teknoloji şirketi yöneticileri, İspanya'dan Suudi Arabistan'a hükümet yetkilileri ve ABD, Rusya ve Japonya gibi ülkelerden akademisyenler yer alıyor.
Reuters'in aktardığı bilgilere göre, Sony Baş Teknoloji Sorumlusu Hiroaki Kitano, OpenAI CTO'su Mira Murati ve Microsoft Baş Sorumlu Yapay Zeka Sorumlusu Natasha Crampton teknoloji şirketlerini temsil eden yöneticiler arasında yer alıyor.
"YAPAY ZEKANIN İYİLİK İÇİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ POTANSİYELİNİ KAVRAMAK BİLE ZOR"
Temsilciler ayrıca ABD merkezli yapay zeka uzmanı Vilas Dhar'dan Çin'den Profesör Yi Zeng'e ve Mısırlı avukat Mohamed Farahat'a kadar farklı geçmişlere sahip altı kıtadan geliyor.
Guterres yaptığı açıklamada, "Yapay zekanın iyilik için dönüştürücü potansiyelini kavramak bile zor" dedi.
"Bir dizi kıyamet senaryosuna girmeden, yapay zekanın kötü niyetli kullanımının kurumlara olan güveni zayıflatabileceği, sosyal uyumu zayıflatabileceği ve demokrasinin kendisini tehdit edebileceği zaten açıktır." dedi.
'Bütün ülkeler' ilk defa aynı fikirde: İşte büyük tehlikeye karşı aldıkları önlemler!
BİRÇOK ÜLKE YAPAY ZEKAYA KARŞI ÖNLEM ALMAYA BAŞLADI
OpenAI'nin geçen yıl ChatGPT'yi piyasaya sürmesinden bu yana, yeni teknolojiye olan ilgi tüm dünyaya yayıldı ve yapay zeka araştırmacılarının "topluma yönelik riskler" konusunda endişelerini dile getirmelerine yol açtı.
Birçok hükümet yapay zekanın yayılmasını düzenleyecek yasaları formüle etmek için çalışırken, araştırmacılar ve kanun yapıcılar küresel işbirliği çağrısında bulundu.
BM organı bu yılın sonuna kadar ön tavsiyelerini ve 2024 yazına kadar da nihai tavsiyelerini yayınlayacak.
BM, acil görevler arasında riskler ve zorluklar konusunda küresel bir bilimsel fikir birliği oluşturmanın ve yapay zeka yönetişimi konusunda uluslararası işbirliğini güçlendirmenin yer aldığını belirtti.
Editor : Şerif SENCER