Teknoloji

Bir öğrenci evde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti!

Bir matematik öğrencisi, yapay zekadan da yardım alarak, sıfır donanım tecrübesiyle evde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti.

Bir öğrenci evde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti!
03-09-2024 23:08

Füzyon ÖZETİ| enerjisi üretme yarışı genellikle milyarlarca dolarlık bütçelerle desteklenen büyük laboratuvarlar ve zengin girişimcilerle ilişkilendirilir. Ancak bu kez, bu yarışta sürpriz bir matematik öğrencisi ortaya çıktı. Kendi yatak odasında, sadece dört hafta gibi kısa bir sürede ve yaklaşık 2 bin dolarlık bir bütçeyle mini bir füzyon reaktörü üretti. Peki, bu gerçekten bu kadar kolay mı? Detaylar haberimizde…

Hindistan'da bir üniversite öğrencisi, yapay zekadan yardım alarak kendi evinde 2 bin dolara füzyon reaktörü üretti

Nazoordeen, sıfır donanım tecrübesine sahip olmasına rağmen, internetten satın aldığı parçaları kullanarak bir tokamak benzeri bir mini füzyon reaktörü oluşturdu. Bu reaktör, plazma üretmeyi başardı, yani füzyonun gerçekleştiği ortamı sağlayabildi. Projenin en zorlu kısmı ise vakum sistemi oldu.

Nazoordeen, odasındaki bu küçük laboratuvarda, vakum sistemi için uygun parçaları bulup, sistemi sızdırmaz hale getirmek için oldukça fazla uğraştı. Sonunda, atmosferin 25 milyonda biri kadar düşük bir basınç elde etmeyi başardı.

Okul ortamında nükleer füzyon reaktörü geliştirdi!

Okul ortamında nükleer füzyon reaktörü geliştirdi!

Böylesini görmüş müydünüz? Okul ortamında geliştirdiği nükleer füzyon reaktörü ile bir öğrenci, plazma oluşturdu...

Bu başarılı proje, sadece Nazoordeen'in değil, aynı zamanda AI destekli Claude 3.5 chatbot'unun da başarısı olarak görülüyor. Nazoordeen, proje sırasında karşılaştığı birçok teknik detayı Claude'a sorarak çözdüğünü belirtiyor. Claude'un rehberliğinde, datasheet'lerden gelen bilgileri verimli bir şekilde kullanarak projeyi tamamlamayı başardı.

Her ne kadar bu mini reaktör henüz gerçek füzyonu başlatamamış olsa da, yani nötron yaymıyor olsa da, Nazoordeen'in bu alanda daha büyük planları var. Füzyonun gerçekleşmesi için daha ileri mühendislik çalışmaları ve muhtemelen daha gelişmiş bir reaktör konsepti gerekiyor. Şimdi Nazoordeen, “tam teşekküllü bir reaktör” için gerekli finansmanı bekliyor.

Bu etkileyici proje, Olivia Li'nin geçen yıl New York'taki apartman dairesinde oluşturduğu reaktöründen ilham alıyor. Li, Nazoordeen'in bu alandaki başarısını takdir ederek, onun bu projeyi gerçekleştiren tek kişi olduğunu belirtti.

Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Read this news article in EnglishApple Hindistanfüzyon reaktörümatematik
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER