Doğum ÖZETİ| kontrol hapları, kadın vücudunun ürettiği östrojen ve progestin adlı iki hormonu içerir. Bu haplar bir kadının âdet döngüsünü düzenler ve yumurtanın rahme yerleşmesini önleyerek hamileliği önler.
Bu hormonlar erkek vücudunda da üretilir ancak çok daha küçük miktarlardadır. Östrojen sperm gelişiminde kullanılır, progestin ise testosteron üretir. Peki bir erkek, bu hormonları içeren doğum kontrol haplarını alırsa ne olur?
Sadece bir-iki adet içilirse sorun olmaz. Olur da uzun süre kullanılırsa işte o zaman ciddi değişimler görülür.
Düzenli kullanım sonucunda erkeğin memeleri büyümeye başlar, testisleri küçülür, sakalları az çıkar, cildi yumuşar, kalçaları genişler ve cinsel isteği azalır.
Yüksek östrojen seviyeleri sonucu kısırlık riski artar çünkü hormon dengesizliği nedeniyle kaliteli sperm üretimi olmaz.
Bunlara ek olarak yorgunluk, kas azalması, osteoporoz(kemik erimesi), odaklanma sorunu, sıcak basmalar da görülür.
Peki bir erkek bunları neden almak isteyebilir?
Kadınsı olmak isteyen erkekler bu yönteme başvurabiliyor ancak bu yöntem pek güvenli değildir. Amaç böyle bir geçiş yapmaksa bunun daha etkili yolları vardır ve bir doktor kontrolünde denetlenerek uygulanmalıdır.
Örneğin trans kadınların aldığı östrojen miktarı bir doz östrojenden on kat daha fazladır. Doğum kontrol hapları çok fazla dozda alınırsa derin ven trombozu(kan akımında yaşanan değişiklikler, damar duvarı yaralanmaları) ve kalp krizi riskini artırır.
En önemlisi de, feminen olmak isteyen bir erkek ilk olarak bir doktor veya psikolojik danışman ile bunun sebepleri üzerine konuşmalıdır.
Neyse ki erkeklerin de kullanabileceği, böyle yan etkileri olmayan doğum kontrol hapları üretilmek üzere.
Erkekler için geliştirilen doğum kontrol hapları, fareler üzerinde yapılan testlerde hamileliği önlemede %99 etkili oldu. Yakında seri üretimi başlayabilir.
Kaynaklar: How Stuff Works, Science Focus
Editor : Şerif SENCER