Ekonomi

Bir dünya devi daha Türkiye'yi seçti! Avrupa'daki ilk ziyaret

Ekonomi - Yıllık 60 milyon adet üretim ve 40 milyar dolarlık büyüklüğü ile dünyanın en büyük klima üreticilerinden biri olan Gree Klima üst yönetiminin Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile görüştüğü öğrenildi.

Bir dünya devi daha Türkiye'yi seçti! Avrupa'daki ilk ziyaret
10-10-2024 06:48

Türkiye ÖZETİ| Çinli firmaların yatırım üssü hâline geliyor. Çinli otomotiv devi BYD’nin Manisa’da 1 milyar avroluk yatırım planının ardından Chery ve MG’nin de Türkiye yatırımını açıklaması bekleniyor. Otomotiv firmalarının yanı sıra  klima üretimi yapan Çinli Gree Klima’nın da yatırım için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile bir araya geldiği öğrenildi. Yaklaşık 40 milyar büyüklüğe sahip Gree Klima’nın yatırım için Türkiye’yi radarına aldığı belirtildi.

TÜRKİYE LOJİSTİK ÜS

Gree Klima’nın Türkiye temsilcisi TLC Klima’nın Yönetici Ortağı Sema Tunar, Gree Electric Appliances’ın Başkanı Dong Ming Zhu’nun Avrupa’da ilk defa başkan sıfatında Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek “Dong Ming Zhu’yu bu yıl 4 gün boyunca Türkiye’de ağırladık. Daha önce Avrupa’daki herhangi iş ortağını ziyaret etmemişti. İş ortağı olarak ilk ziyaretinde Türkiye’yi seçti. Geldiğinde yatırım imkânlarının araştırılması için talimat verdi. Çünkü Zhu, Türkiye’yi lojistik için bir üs olarak görüyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile irtibata geçtik. Çin proje ekibi ile birlikte toplantıya katıldı. Orada Türkiye’de yatırım imkânları ve teşvik sistemini birinci elden kendisine aktarıldı. Bu toplantı Gree Electric’in Türkiye’ye bakışını yansıtması açısından çok önemli” dedi. Tunar, şu an henüz yatırım için alınmış bir karar bulunmadığını ancak 5 yıl içerisinde fabrika yatırımın hayata geçirmeyi umduklarını söyledi.

DÜNYANIN EN ETKİLİ 100 KADINI ARASINDA GÖSTERİLİYOR

Dong Ming Zhu, dünyanın en etkili 100 kadını arasında gösteriliyor. Zhu’nun 1991 yılında kurduğu şirket bugün dünyada 190’dan fazla ülkede Gree, Tosot ve Kinghome markaları ile 600 milyon kullanıcıya hizmet veriyor.  Forbes 500 sıralamasında 334. sırada yer alan firma yıllık 60 milyon adet üretim kapasitesi ile Türkiye’nin yıllık kapasitesinin 30 katı üretim yapıyor. Gree Klima özellikle Arap yarımadasında pazar lideri konumunda bulunuyor.  

KLİMA SATIŞLARI SICAKLARIN ETKİSİYLE ARTTI

Sema Tunar, 2023’te 1,6 milyon adet olan Türkiye klima satışlarının  bu yıl 2,1 milyon adede ulaşmasının beklendiğini belirterek “Sıcaklıklar ve deprem bölgesinde yapımı süren konutlar için klima alımları satışları artırdı. Duvar tipi klimalarda yüzde 5 pazar payımızı üç yılda yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER