Aslında ÖZETİ| dizi için bir nevi sipariş verdiren bu bölüm, dizinin başlangıcını temsil ediyor.
Her şey iyi güzel ama, neden özellikle “pilot” deniyor?
Pilot bölüm, bizi karakterlerle, olay örgüsüyle tanıştırdıkları ilk bölümdür.
Bu bölümde dizinin gidişatı hakkında bir bilgiye sahip oluyoruz. Kişiler kim, ne yapmak istiyorlar, nasıllar… Ve bu bölüm aslında dizinin televizyon ekranlarına çıkıp çıkmayacağının kararını verir. İzlediğimiz her ilk bölüm, pilot bölüm değildir. Bu bölüm için özel bir çaba bile harcanıyor.
Yapımcılar, pilot bölümün izlenme oranına göre dizinin geri kalanını finanse edip etmeyeceklerine karar veriyorlar. Aslında her şey, bu tek bölüme bağlı.
Peki bu “pilot” nereden geliyor?
İlk bölüm olduğunu, dizinin beyaz perdeye çıkıp çıkmayacağına dair bir karar süreci olduğunu anladık. Peki ya pilot da neyin nesi? Neden “İlk bölüm” ya da “tanıtım bölümü” gibi isimler yerine bu isim tercih edilmiş olabilir?
Aslında tam olarak bu kelimenin nereden geldiği bilinmese de birkaç açıklaması var. Bir pilot, nasıl bir uçağın rehberi ve kaptanı; uçağı yürüten ve yönlendiren kişisi ise pilot bölüm de diziler için bu amaçla kullanılmış varsayılıyor.
Bir diğer fikir ise dizinin “havalanması” ile ilgili.
Yani yükselişe geçen dizi anlamında kullanılması da “pilot” kelimesi için yeterli bir sebep. Kelimenin kökeni de Yunanda “pedon”dan geliyor, yani bir küreğin, bir tekneyi ilerletmesi demek.
Şimdi neden dizilerin ilk bölümleri için “pilot” denildiği daha mantıklı geliyor, değil mi?
Kaynaklar: MasterClass, CBRİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER