Gündem

Bilinçdışının şarkıları

Beyza Doğuç, yapay zekânın desteklediği anlık bir üretim bi��iminin müzikteki temsilcisi.

Bilinçdışının şarkıları
22-01-2023 14:02
Seyirciile ÖZETİ| anı kapsayan bir etkileşimle üretilen ve yapay zekâtarafından desteklenen bir üretim… Genç ve başarılı müzisyenBeyza Doğuç, izleyici ile oluşturulan ortak bir bilinçaltınındışa vurumu olanşarkılarlasahneyihem bir üretim hem de deney alanı olarak kullanıyor.

-Bize kendinizden ve müziğe nasıl başladığınızdan sözedebilir misiniz?

Küçükkenşarkı söylemekten, evdeki küçük klavyeyi çalmaktanhoşlanıyordum. İlkokulda şiirler yazmaya, şarkılar bestelemeyebaşladım. Bu nedenle müzik benim için 26 senelik yaşamımdabaşından beri var olan bir ilgi alanıydı. Üretmeyi, sanatıfarklı alanlarda keşfetmeyi yıllarca devam ettirdim ve şimdilerdebunu meslek olarak sürdürmenin keyfi içerisindeyim.

Kendimi“yaşamı müzik aracılığıyla gözlemleyen ve bu yolculuğunubelgeleyip sosyal medyada içerik olarak sunan bir sanatçı”olarak tanımlıyorum. Ormanın sesinden şarkı yapmak, dünyayafragman müziği yapmak, rüyamda gördüğüm enstrümanı 3Bmodellemek gibi çeşitli konseptler üretiyorum.

-12 Ocak’ta Ankara If Performance Hall’da yapay zekâ eşliğindeverdiğiniz konser ilgi çekiciydi.Öncesinde deTedx’te böyle bir performansınız olmuştu. İzleyicilerden gelensözleri kullanarak doğaçlama şarkılar ortaya çıkardınız.Müzikte “an”a ve getirdiği duygulara atıf yapan oldukça sıradışı bir deneyim olmalı. Yapay zekânın işe nasıl dahilolduğunu anlatabilir misiniz?

Sahnededoğaçlamak, o an bilinçaltımın bana sunduklarıyla şarkıyapmak benim en keyif aldığım şeylerden. Üretme ve paylaşmatutkumu beni izleyen insanlarla, onların da ortak oluşuyla yapıyorolmak kendimi gerçekleştirmek gibi hissettiriyor. Sahnede yapayzekânın bana eşlik etme nedeni ise evde de eşlik ediyor olması.Yapay zekânın sanatıma ne gibi katkısı olabileceğini gördüğümanda sık sık onu sanatımla bir araya getirmeye başlamıştım.

Ürettiğim içeriklerde de yer almaya, onları zenginleştirmeyebaşladı. “Yapay zekânın bana çizdiği kapak resme bir şarkıyapacağım”, “Yapay zekânın yazdığı şiiri besteleyeceğim”gibi konseptler çektim. Bu, benim keşfetmek istediğim bir konu veben de onu en iyi bildiğim şey ile, sanat ile keşfediyorum.

-İki etkinlikten edindiğiniz deneyimlerden izleyicilerin nasıl birruh halinde olduğunu söyleyebilirsiniz?

Herkesyapay zekânın ortaya çıkardığı şarkıya da sonrasında benimşarkıyı devam ederken doğaçlamama da ilgiyle yaklaşıyor. O ançıkan cümleleri pür dikkat dinliyorlar. Komik bir sonuççıktığında gülüp eğleniyoruz, iyi bir şeyler oluyorsaalkışla coşuyoruz. Benim için o an ürettiğimde olanlar hep dahayoğun ve kıymetli oluyor. O yüzden sahnede üretmeyi,ürettiklerime anında reaksiyon almayı, güzel bir cümleyi aynıanda hep birlikte keşfetmeyi çok seviyorum.

EUROVISIONBİRİNCİSİYLE DÜET-Bir süre önce Eurovision birincisi Alexander Rybak’la ortak birprojede yer almıştınız. Bu işbirliği nasıl gerçekleşti?

Alexandersosyal medyada Türk bir müzisyenle bir araya gelmek istediğiniduyurmuştu, ben de onun “Fairytale” şarkısını orjinaldilinde ve ardından Türkçe cover’lamıştım. Bunun üzerinekendisi benimle iletişime geçti ve bir videolu görüşme yaptık.Bana İstanbul’a geleceğini ve beraber düet yapabileceğimizisöyledi. Fairytale şarkısının yanında benim şarkılarıma dakeman çalmayı önerdi ve Kitaplık albümümden “Küçük Prens”ve “Dorian Gray’in Portresi” şarkılarımı da beraber çaldık.

Müziğe çokça kıymet veren bir müzisyenle bir araya gelmek vesanatlarımızı buluşturmak benim için çok değerliydi.Kendisiyle iletişimimiz devam ediyor ve ikimiz de yeniden bir arayagelerek müzik yapmak konusunda çok hevesliyiz.

ALICEVE DORIAN GRAY

-Son olarak Yedikule Zindanları isimli bir çalışmanız yayımlandı.Öncesinde ise 21 Aralık isimli şarkınız. Tam da 21 Aralıkgecesi yani yılın en uzun gecesinde yayına girdi. Pek çok öğretive gelenekte önemli yeri olan bir gün. Yine Dorian Gray ve AliceHarikalar Diyarı’nda gibi çağdaşlarınızdan farklı konularadeğindiğiniz birçok şarkınız var. İlgi alanlarınız ve builgi alanlarınızı nasıl müziğinizle bir araya getirdiğinizdensöz edebilir misiniz?

Kendimebir konuşma, anlama ve derdimi anlatma dili seçtiğim anda bu dilaracılığıyla hayata dair her şeyi öğrenebileceğimi keşfettim.Bu keşif de benim ilgi alanlarımı cesurca genişletmemi sağladı.Yedikule Zindanları gibi tarihi bir mekânı gezerken, bir kitabıokurken, bir insanla tanışınca, bir yolculuğa çıktığımdailham toplar halde oluyorum. Konseptleri bir araya getirmeyi ve sanatçatısı altında kendi perspektifimden incelemeyi, ortaya çıkanlarıinsanlarla paylaşıp onların anlam dünyasına nasıl yansıdığınıgözlemlemeyi seviyorum.

Bu nedenle “Burçların Şarkıları” ve“Kitaplık” gibi konsept olarak ürettiğim albümlerin biryenisi üzerinde çalışıyorum. Hayatın zenginliklerini kendimekatmak için sanat köprüsünü kurdum. Bu köprüyü inşa edişmotivasyonumu kendime sık sık hatırlatıyorum. Dikkatimindağılmasına, amacımı kaybetmemeye özen gösteriyorum. Bu özenikoruduğum sürece üretmeye devam edebileceğime inanıyorum.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER