Teknoloji

Bilim kurgu değil, gerçek... Yapay zeka artık niyet okumaya başladı!

Bilim insanları beyin aktivitesini sürekli bir metin akışına çevirebilen yapay zeka tabanlı bir kod çözücü geliştirdi. Araştırmacılar çalışmanın er ya da geç taşınabilir bir teknolojiye dönüşeceğini söyledi.

Bilim kurgu değil, gerçek... Yapay zeka artık niyet okumaya başladı!
03-05-2023 11:03

Henüz ÖZETİ| daha gelişme aşamasındayken birçok şaşırtıcı özelliğiyle karşımıza çıkan yapay zeka teknolojisi, tedirginliklerin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle de yaşanan son gelişme, insanlarda yapay zekanın hangi boyuta ulaşacağı merakını uyandırdı.

İNSANLARA FAYDA SAĞLAMAK AMACIYLA GELİŞTİRİLDİĞİ SÖYLENDİ

Pazartesi günü Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, bilim insanları bir kişinin beyin aktivitesini bir metin akışına çevirmeye odaklanan invaziv olmayan (invaziv: vücudun delinmesi, kesi veya delip geçilmesi ile vücut bütünlüğünün bozulması) bir yapay zeka sistemi geliştirdi.

Semantik kod çözücü olarak adlandırılan sistemin, felç, felç veya diğer dejeneratif hastalıklardan muzdarip olduktan sonra fiziksel olarak iletişim kurma yeteneklerini kaybeden hastalara nihayetinde fayda sağlayabileceği düşünülüyor.

Doktora öğrencisi Jerry Tang, Austin Texas Üniversitesi Biyomedikal Görüntüleme Merkezi'nde beyin aktivitesi verilerini toplamaya hazırlanıyor. | Fotoğraf: Nolan Zunk/ Austin'deki Teksas Üniversitesi.

PODCAST DİNLEYEREK YAPAY ZEKAYI EĞİTTİLER

Austin'deki Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar sistemi kısmen Google'ın sohbet robotu Bard ve OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'yi destekleyenlere benzer bir transformatör modeli kullanarak geliştirdiler.

Geliştirilen sistemin cerrahi implant gerektirmediği belirtildi. Çalışmanın katılımcıları, beyin aktivitesini ölçen büyük bir makine parçası olan fMRI tarayıcısında birkaç saatlik podcast dinleyerek kod çözücüyü eğitti. 

Yapay zeka sisteminin eğitildikten sonra, katılımcı yeni bir hikaye dinlerken veya anlatmayı hayal ederken bir metin akışı oluşturabildiği fark edildi. Araştırmacılar geliştirilen sistemin genel düşünceleri veya fikirleri yakalamak amacıyla tasarlandığını belirtti.

fMRI cihazı ile elde edilen beyin aktivitesi görüntüsü | Fotoğraf: John Graner

NİYET OKUYOR!

Bir haber bültenine göre, eğitilmiş yapay zeka sistemi, katılımcının orijinal kelimelerinin söylenilmek istenen anlamlarına yaklaşık yarı yarıya yakın veya tam olarak uyan metinler üretiyor.

Araştırma sırasında gerçekleştirilen bir deneyde, bir katılımcı "Henüz ehliyetim yok" sözlerini duyduğunda, düşüncelerin "Henüz araba kullanmayı öğrenmeye bile başlamadı" şeklinde tercüme edildiği görüldü.

Projeyi geliştiren araştırmacı tarafından deneye katılan kişiye "Çığlık mı atsam, ağlasam mı yoksa kaçsam mı bilemedim. Bunun yerine, 'Beni rahat bırak!' dedim" ifadesini yapay zeka yazılımı, "Çığlık atmaya ve ağlamaya başladı ve sonra sadece 'Sana beni rahat bırakmanı söylemiştim' dedi." şeklinde çevirdiği görüldü.

Bir sıçrama olarak görülüyor...

Çalışmanın liderlerinden Alexander Huth, "İnvaziv olmayan bir yöntem için bu, tipik olarak tek kelimeler veya kısa cümleler olan daha önce yapılanlara kıyasla gerçek bir sıçrama. Modelin karmaşık fikirleri algılayabilmesi için uzun süreler boyunca sürekli dili çözmesini sağlıyoruz." dedi.

ENİNDE SONUNDA HAYATIMIZIN HER YERİNDE OLACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Açıklamada, katılımcılardan ayrıca tarayıcıdayken ses olmadan dört video izlemeleri istendiği ve yapay zeka sisteminin bunlardan "belirli olayları" doğru bir şekilde tanımlayabildiği belirtildi.

Geliştirilen kod çözücü, fMRI tarayıcısı ile çalıştığı için laboratuvar ortamı dışında kullanılamıyor. Ancak araştırmacılar bunun eninde sonunda daha taşınabilir beyin görüntüleme sistemleri aracılığıyla kullanılabileceğine inanıyor.

Çalışmanın önde gelen araştırmacıları, yaşanan bu gelişmeden sonra teknoloji için bir PCT patent başvurusunda bulundu.

DÜNYACA ÜNLÜ KİŞİDEN BENZER BİR ÇALIŞMA GELMİŞTİ

SpaceX, Tesla ve Twitter'ın sahibi Elon Musk, insanların beyin dalgalarını okuyabilen sistemin geliştirilmesi için Neuralink şirketini kurmuştu.

Şirketin "her geçen gün beyinle iletişim kurmaya yönelik daha iyi araçlar geliştiriyoruz. Doğru ekiple, bu teknolojinin potansiyel uygulamaları sınırsızdır." şeklinde açıklaması bulunuyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER