Ekonomi

Beypazarı hazımsızlık yaptı! İsviçre'nin yasağı ne anlama geliyor?

Ekonomi - İsviçre 'Bor miktarı yüksek, sağlığa zararlı' diye Türkiye'nin yüzde 100 yerli değeri Beypazarı'na ait bir parti sodanın satışını yasaklayınca karar tepki topladı. Peki, iddia edildiği gibi Beypazarı'nda aşırı yüksek dozda bor bulunuyor mu?

Beypazarı hazımsızlık yaptı! İsviçre'nin yasağı ne anlama geliyor?
17-04-2024 22:42

İsviçre ÖZETİ| 'içindeki bor fazla' deyip Beypazarı'na toplatma kararı aldı. Şirket yetkilileri "AB mevzuatına uygun" derken sağlık uzmanları da üründeki değerlerin normal olduğu görüşünde.

Bugüne kadar 5 kez AB Kalite Ödülü, 3 kez de Dünya Kalite Ödülü alan beypazarı Maden suyuna İsviçre'den yasak geldi. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi "Denetimlerde Beypazarı marka maden suyunda aşırı yüksek bor içeriği saptandı." açıklaması yaparak bu durumun, hamilelikte çocuk gelişimini ve doğurganlığı olumsuz etkilediğini öne sürdü.

SADECE 1 PARTİYE YASAK

Alınan bilgiye göre yasak kararı 12 Aralık 2023 üretim, 14 Şubat 2025 son kullanma tarihli 0940.4 parti numaralı ürünü kapsıyor. Ürün hakkında İsviçre'de toplatma kararı alınırken, 67 yıldır maden suyu üreten şirketin temsilcileri kararın 'kasıtlı' olabileceğini belirterek ürünün AB mevzuatına uygun olduğunu söyledi.

STANDARTLARA UYGUN

Açıklamada "Dünya Sağlık örgütü ve ABD çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğumuzu vurgularız" denildi. Açıklamada "İçme suyundaki bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar Dünya Sağlık örgütü (WHO) tarafından 2.4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve AB tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. ABD çevre Koruma Ajansı ise içme suyundaki Bor için bir düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir" ifadesi kullanıldı. Önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvarı EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz sonucunu da paylaşan şirket "Analiz sonucu sapma değeri ile birlikte 0.80 mg/lt'ye denk gelmektedir" açıklaması yaptı.

KÖTÜ NİYETLİ GİRİŞİM

Açıklamada "Firmamız, Türkiye'deki Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği'ne ve uluslararası standartlara uygunluğunu açıkça beyan eder. Haberin 'yüksek değer çıktı' şeklinde sunulmasının, bilgiyi yanlış algılamaya yönelik bir çaba olduğunu düşünüyoruz. Bu tür kötü niyetli ve haksız ithamlar ile ilgili tüketicilerimizi aydınlatmak isteriz." denildi.

DOÇ. DR. YILANCIOĞLU: BOR DEĞERİ NORMAL

İsviçre, Beypazarı soda markasını, bor miktarının fazla olduğu gerekçesi yasaklarken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Beypazarı Soda'sında bor miktarının fazla olmadığını söyledi. Yılancıoğlu "Öncelikle bor insan sağlığı açısından önemli bir mineral ve ve günlük olarak alımı gerekli ve eksikliği sağlığı olumsuz etkiler. Dünya Sağlık örgütü tarafından kabul edilen kilogram başına 0.4 mg'a kadar günlük alım sağlık açısından bir sorun yaratmıyor. Yani 70 kg bir insan günlük 28 mg kadar boron tüketebilir. Ortalama içme sularımızda 0.2 mg/L boron bulunuyor. özellikle maden sularımızda yapılan bir çalışmada Ankara özelinde 3mg/L boron bulunduğu literatürde gösterilmiş. Yani zararlı olması için günde 10 litre kadar içmeniz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu açıklamasına "Kendi adıma güvenle tüketmeye devam edeceğim bir içecek, sağlıklı günler dilerim..." notu düştü.

Beypazarı Sodası Güvenli mi? Açıklıyorum

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından, Beypazarı sodası hakkında yüksek miktarda bor içerdiği iddiasını okudum ve bir miktar bilimsel araştırma yaptım.
1- #Beypazarı sodası ile ilgili paylaşılan görselin… pic.twitter.com/LBJPvfXUAp

— Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu (@drkaanyl) April 16, 2024

TARİFE DIŞI ENGEL Mİ?

İsviçre tarafından Beypazarı'na getirilen yasak kararı Türk ürünlerine AB ülkeleri tarafından zaman zaman getirilen "Tarife dışı engel"leri akıllara getirdi. Tütün ve tütün mamulleri, kanatlı eti ve yumurta ürünlerinin ağırlıkta olduğu ürün grubu ile bazı tahıl ürünleri en çok teknik engele maruz kalan ürünler olarak biliniyor. Rakip ülkeler en çok ise 10 yıldır ihracat şampiyonu olan Türk ununa karşı 'tarife dışı engel' silahını kullanıyor.

BEYPAZARI'NIN ALDIĞI ÖDÜLLER

2009: Gazi Üniversitesi-En İyi Marka ödülü. 2010: Tüketici Akademisi-En çok Güvenilen Marka Ödülü. 2010: AB Kalite Ödülü. 2011: Tüketici Kalite Zirvesi Ödülü, AB Kalite Ödülü.

2012: Altın Marka Ödülü. 2013: Dünya Kalite Ödülü. 2014: AB Kalite Ödülü. 2015: Dünya Kalite Ödülü.

2016: AB Kalite Ödülü. 2016: Dünya Kalite Ödülü 2017: AB Kalite Ödülü.

KAYNAK: AKŞAM


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER