Uykuya ÖZETİ| yattığımızda beynimizdeki aktiviteler sona ermez, onun yerine farklı işlevler yerine getirilir. Örneğin belleğimiz kendini düzenler, yaşadıklarımızı anılar hâline getirip kaydeder. Yeni bir araştırmaya göre beynimiz aynı zamanda ileriye bakıp yapacağımız işlerin üzerinden de geçiyor.
Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, farelerin beyinlerindeki sinyalleri uyku ve uyanıklık durumlarında inceledi. Farelerin labirentlerde testlere katılmadan önce, labirentte ve labirentten çıktıktan sonraki beyin aktiviteleri incelendi ve toplanan veriler, farelerin dinlenme hâlindeki beyin aktiviteleri ile karşılaştırıldı.
Nöronlar sadece anıları düzenlemiyor
Araştırmacılardan Michigan Üniversitesi'nden Anesteziyolog Kamran Diba, "Bu zorluğun üstesinden, her bir bireysel nöron aktivitesini diğer nöronların aktivitesi ile ilişkilendirerek geldik. Bir uyaran olmadan bile nöronların tercihlerini izleyebilmek bizim için önemli bir atılımdı." ifadesini kullandı.
Yeni yaklaşım ile birlikte fiziksel mekanları gerçek zamanlı olarak belirli nöron aktiviteleri ile ilişkilendirmenin yanında nöron aktivitelerini fareler uyurken bile haritalamalarını mümkün kıldı. Böylece nöron aktivitesinin belirli yerlere nasıl bağlandığını inceleyen mekansal ayar çalışmaları mümkün oldu.
Araştırmacılara göre uyku esnasında yaşanan bu aktiviteler, farelerin zihinlerini âdeta ikinci defa labirente sokuyor ve tekrar labirente döndüklerinde fareler daha başarılı oluyor. Nörobilimci Caleb Kamere, "Uykuda bu nöronların tek yaptığı şeyin deneyimin anısını sabitlemek olmadığı mutlaka geçerli değil. Bazı nöronların başka bir şeyler yapmaya başladığı ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.
Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.
Editor : Şerif SENCER