Tıpta, ÖZETİ| “situs inversus totalis” olarak isimlendirilen bu durum, organların ayna görüntüsünde ters değişimi ile karakterize, nadir görülen doğumsal anomali olarak gösteriliyor.
“Organların terste oluşu, kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemiyor mu, herhangi bir tetkik yapılmadan anlaşılması mümkün değil mi?” gibi merak edilen bazı sorulara cevap aradık.
Tüm organlar ters tarafta olabileceği gibi bazen sadece kalp doğru yönde olup diğerleri yer değiştirebilir.
()
Vücudumuz dıştan simetrik bir görünüme sahipken aynı şey iç organlar için geçerli değil. Genele bakıldığında her organın bir yeri var. Ancak bu durum bazı insanlarda tam tersi işliyor.
A-Situs Solitus B-Situs İnversus Totalis .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
Organların değişimine göre de genetik bozukluğun ismi situs inversus, sadece iç organların ayna görünümünde olmasını ifade ediyor. Situs inversus totails (SIT) ise iç organların yanı sıra kalbin de ters konumda olması. Dekstrokardi yani sağkalplilikte kalp, solda değil sağ göğüste bulunuyor.
Sol baştan: Organların normal görünümü - Sadece Kalbin Eksenindeki Değişiklik - Tüm organların ayna görünümü .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
Bir de situs ambiguus ya da heterotaksi durumu mevcut. Bu da organların yerinin tam olarak belli olmamasını işaret ediyor. Karaciğer ortada bulunabilirken dalak hiç olmayabilir veya birden çok olabilir.
Editor : Şerif SENCER