Teknoloji

Bazı Hastalıkların Aşılarını Devlet Neden Karşılamıyor? - Webtekno

Doğumdan itibaren devletin karşıladığı aşılar olduğu gibi ulusal aşı takviminde olan ama devletin karşılamadığı “özel” yani “ücretli aşılar” da var. Hızlı bir şekilde tedavi edilmezse tehlikeli sonuçlara yol açabilecek meningokok hastalığının aşısının yanı s

Bazı Hastalıkların Aşılarını Devlet Neden Karşılamıyor? - Webtekno
24-12-2023 13:18

Çocukların ÖZETİ| ve onlarla beraber toplum sağlığını da gözeten devletin, bu önemli aşıları neden karşılamadığı konusu özellikle ebeveynlerin merak konusu. Üstelik bir de bu aşıların birçoğunun tek doz olmamasının yanı sıra pahalı olması da gözleri Sağlık Bakanlığına çeviriyor.

Doktorların yapılması konusunda önerilerde bulunduğu bu özel aşıların karşılanmamasının sebepleri, doğabilecek ciddi rahatsızlıklardan daha önemli olmadığı kesin de "Peki neden?" diye düşünmüyor değil insan.

Devlet hangi aşıları karşılıyor?

rutin aşı takvimi

Devlet tarafından ücretsiz olarak yapılan aşılar arasında suçiçeği, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit A ve B, HİB (haemophilus influenzae tip b), kızamık, kabakulak, kızamıkçık aşısı, PCV (zatürre) ve çocuk felci aşıları bulunuyor. Takvimde de gördüğünüz üzere bu aşılar farklı doz sayılarına sahip.

Doğar doğmaz aşı takvimine dahil olan çocukların yanı sıra bu aşılardan bazıları eğer bağışıklığı yoksa yetişkinlere de yapılıyor. Sağlık Bakanlığı, aşının önlenebilir hastalıklar açısından önemli olduğunu vurguluyor. Hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösteren aşılar için peki neden ücretli ve ücretsiz diye ayrım var?

Hangi aşılar rutin aşı takviminde değil ve ücretli olarak yaptırılıyor?

özel aşı

Amerika Pediatri Akademi tarafından tavsiye edilen aşı takviminde meningokok, rota virüsü ve HPV aşısı bulunuyor. Ancak T.C. Sağlık Bakanlığı bu aşıları karşılamadığından dolayı bunlar “özel aşı” olarak geçiyor.

Meningokok aşısının sadece bir dozunun 1.000 TL’den fazla olduğu ve 3 doz yapılması gerektiği düşünüldüğünde de aşılar için ailelerin bütçe ayırması gerekiyor. Aşı ücretlerini karşılamayan aileler ise maalesef bu aşıları, çocuklarına yaptıramıyor.

Meningokok aşısı neden gerekli?

Meningokok aşısı

Menenjit, değişik mikroorganizmaların beyin zarlarını tutması sonucu gelişen ve ağır seyreden hatta ölümle sonuçlanabilen bir rahatsızlık. Meningokok ise menenjit çeşitleri içerisindeki en tehlikeli tür. Enfeksiyon hastalığı da olan meningokok, hastaların iyileşmesi durumunda bile işlev veya doku bozukluğuna neden olabiliyor.

Özellikle 5 yaş altı çocuklarda daha sık gözleniyor ve oldukça ağır seyrediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün riskli ülkeler listesinde, Türkiye orta derecede bulunuyor. Aslında WHO’ya göre yüksek ve orta riskteki ülkelerin rutin aşı takviminde meningokok aşısı da bulunması gerekiyor.

Akut şiddetli ishalin dünyada en sık görülen nedenleri arasında ilk sırada bulunan rota virüs de özel aşılar kapsamında.

rota virüs aşısı

Özellikle 2 yaş altı çocuklarda bağırsak iltihabına neden olabilen rota virüs, kusma ve ateş ile de ishal tablosuna eşlik ediyor. Ağız ve dışkı yoluyla bulaşabilen bu virüs, çok ciddi sıvı kaybını da beraberinde getirdiği için ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Doğrudan rota virüse etki eden ilaç bulunmadığı için ciddi sıvı kayıplarında çocuklar hastaneye yatırılıp damar yolu ile sıvı takviyesi alıyorlar. Korunmak için aşı geliştirilmiş olmasına rağmen bu da rutin aşı takviminde değil.

Rahim ağzı kanseri gelişimini engellemek için uygulanan HPV aşısı, rutin aşılarda değil.

hpv aşısı

Doğumdan sonraki ilk yıllarda uygulanmayan HPV aşısı, 9 yaşından büyük çocuklara yapılıyor. Siğil mikrobu olarak da bilinen HPV, temas yoluyla bulaşan ve sıklıkla görülen bir virüs türü. HPV, sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak görüldüyse de son zamanlarda yapılan araştırmalar, virüsün mutasyonla beraber temas hâlinde bulaşabildiğini de gösterdi.

HPV virüsünün 200 civarı türü var. Bunlardan bazıları sadece siğil yapabiliyorken bazıları kansere dönüşebiliyor. Avusturalya ve Amerika gibi bazı ülkelerde HPV aşısı, devlet tarafından karşılansa da ülkemizde bu aşı da çocuklara ücretsiz yapılmıyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER