Teknoloji

Bazı Erkek Aslanların Neden Yelesi Yoktur?

Aslanların yelesi, bir çita'nın benekleri veya bir zebra'nın çizgileri kadar ikonik bir özellik olabilir. Ancak bazı erkek aslanların, yelesi bulunmaz.

Bazı Erkek Aslanların Neden Yelesi Yoktur?
06-06-2024 11:12

Birçoğumuz; ormanın ÖZETİ| kralı olarak bilinen aslanları, gösterişli yeleleriyle tanırız.

Ancak bazı erkek aslanların neden hiç yelesi olmadığını düşündünüz mü? Bu durumu anlamak için bilimsel gerçeklere göz atmak gerek.

İşin sırrı sıcaklıkta gizli.

Yelesiz Aslan

Uzun yıllar boyunca bilim insanları farklı aslan türlerini ve alt türlerini, kısmen yele uzunluklarına göre tanımlamışlardı. Ancak 2006 yılında Şikago'daki Field Müzesi'nde memeliler küratörü olan Bruce Patterson, bu durumun iklimle büyük ölçüde ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Patterson, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 17 hayvanat bahçesinde aslanları inceledi ve alanlardaki sıcaklıkları kaydetti.

Yelesiz aslan

Çalışmalar; daha soğuk iklimlerde bulunan aslanların, daha sıcak bölgelerdeki aslanlara göre çok daha uzun yelelere sahip olduğunu gösterdi.

Çünkü yeleler, büyümek ve korunmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Daha sıcak iklimlerde yaşayan aslanlar, bu ekstra korumaya ihtiyaç duymazlar.

Oldukça nadir de olsa, bazı aslanlar aşırı sıcak ortamlarda hiç yeleye sahip olmayabilirler.

Tsavo aslanları

19. yüzyılın sonlarında Kenya'nın Tsavo bölgesinde bu aslanlar, yaklaşık 135 kişiyi avlamış ve öldürmüştü. Aslanlar sonunda vurulmuş ve Field Müzesi'ne bağışlanmıştı. Patterson, yıllar sonra bu yelesiz aslanlar üzerine derinlemesine çalışmalara başladı.

Patterson, araştırmaları sonucunda "Sıcak ve kuru iklimlerde, küçük bir yele bile ısınmayı etkileyebilir. Çoğu erkek aslanın az ya da hiç yeleye sahip olmadığı yerler olabilir." dedi.

Kaynaklar: Mental Floss, Tsavo Trust

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER