İnsanlık ÖZETİ| olarak kendimiz dışındaki canlılara karşı farklı tutumlarımız var. Örneğin vejetaryenlik son yıllarda büyük bir trend haline geldi çünkü pek çok insan karnını doyurmak için başka bir canlıyı öldürmek istemediğine karar verdi. Tabii burada bunun tartışmasını yapmayacağız ancak konuyu getirmek istediğimiz bir nokta var: Böcekler.
Etrafta ‘deli dana’ gibi dolaÅŸan, amaçsızca ve robotik bir ÅŸekilde hareket eder gibi görünen böcekler, pek çok insan için belki de öldürmesi en ‘meh’ dedirten canlıdır. ÇoÄŸu kiÅŸi böcek gördüğünde tereddüt etmeden ezer geçer. Birazdan sizinle paylaÅŸacağımız bilgiden sonra bir böceÄŸi öldürmeden önce iki kere düşünmek isteyebilirsiniz.
Böcekler de insanlar kadar acı çekiyormuş
Nosisepsiyonun (kimyasal yanmaların, kesiklerin ve darbe sonucu oluşan yaraların veya uyarıların sinir sistemi tarafından algılanması) hayvanlarda çeşitli fizyolojik ve davranışsal tepkileri tetiklediği keşfedildi, bunlardan biri de acı çekme algısı.
2019'da deneyler yapmaya başlayan bir araştırma ekibi, yaygın olarak incelenen meyve sineği Drosophila'nın bacağı koptuktan sonra kronik acı belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı. Meyve sineği tamamen iyileştiğinde, meyve sineğinin kontralateral bacağının aşırı duyarlı hale geldiğini keşfedildi.
Anatomik olarak böceklerin beyinden sinir kordonlarındaki zarar verici dokunmaya karşı savunma tepkilerinin kaynaklandığı kısma inen nöronları vardır. Mesela domates kurdu böceği yaralandıktan sonra kendisini tımarlamak gibi acıyı hafifletme davranışları bile sergiliyor.
2019’da bu konuya dair araÅŸtırmalara baÅŸlayan ekip, yaptığı yeni açıklamada "Böceklerin büyük olasılıkla davranışsal, moleküler ve anatomik sinirbilim kanıtlarına dayanarak nosisepsiyon üzerinde merkezi sinir kontrolüne sahip olduÄŸunu savunuyoruz. Bu da böceklerin de acı çektiÄŸi konusundaki düşüncemizi güçlendiriyor" diyor.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER