Yemeklere ÖZETİ| lezzet vermesi amacıyla tercih edilen ve en sık kullanılan malzeme baharattır. Baharatlarda diğer gıdalar gibi bir son kullanma tarihine sahiptir. Ancak baharatlar, son kullanma tarihi geçen bir ürün değildir.
Paketleri üzerinde bir son kullanma tarihi yazar ancak bu tarih geçtikten sonra da rahatlıkla kullanılabilir. Ama zamanla eski tatlarını kaybederler ve yemeklere verdikleri lezzet de giderek azalır. Bu yüzden gereğinden fazla baharat kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Peki, baharatların son kullanma tarihinin geçtiği nasıl anlaşılır, son kullanma tarihi geçen baharatlar nasıl değerlendirilir ve baharatların tazeliğini koruması için alınması gereken önlemler nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim!
BAHARATLARIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Baharatların son kullanma tarihi geçip geçmediğini ve ne durumda olduğunu anlamak için aşağıdaki yöntemleri izleyin.
Son Kullanma Tarihini Saklayın
Baharat ambalajları üzerinde “son kullanma tarihi” bulunur ve bu tarih onların paketlendiği tarihi yansıtır. Marketlerden baharat satın alırken mümkün olduğu kadar son kullanma tarihi en uzak olanı tercih edin ki hasat zamanı bekleme süresini de göz önünde bulundurmuş olun.
Baharatlarınızı evde kutusuna koyarken üzerine paketin üzerindeki son kullanma tarihini kesip yapıştırın ya da bir yere not alın.
Son kullanma tarihi yaklaşmış ya da geçmiş baharatları tüketmek sakıncalı değildir. Ancak yemeğe verdiği lezzeti büyük ölçüde etkiler. Bu yüzden yemeğe tarifte yazan miktardan fazla baharat eklemeniz gerekebilir. Bu da size baharatların son kullanma tarihinin geçtiğini gösterir.
Kokusuna ve Tadına Bakın
Baharatların son kullanma tarihlerinin geçip geçmediğini anlamanın bir diğer noktası da az miktarda alıp tadına bakmak ya da baharatı koklamaktır. Normal kokusundan başka bir kokuya sahip olan ya da tadına baktığınızda damağınızda ekşi bir tat bırakan baharatların son kullanma tarihi geçtiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz.
SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ BAHARATLAR NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Baharatların son kullanma tarihleri geçtiyse onları bir süre kullanabilirsiniz evet ama yemeğe vereceği lezzeti de kaybedecekleri için yenileri ile değiştirmek en mantıklı seçenek olabilir. Peki, kullanmayacağınız son kullanma tarihi geçmiş baharatları ne yapmalısınız?
Son kullanma tarihi geçmiş baharatları atmak yerine onları aromatik diğer baharatlar ile birlikte kaynatarak ev kokusu yapabilirsiniz.Eğer evinizde haşere problemi yaşıyorsanız son kullanma tarihi geçmiş baharatları küçük miktarlarda poşetleyin ve haşerelerin göründüğü yerlere bırakın. Bu onları evinizden uzaklaştıracak ve aynı zamanda değerlendirmenize yarayacaktır.Evinizdeki halılarda garip bir koku varsa zencefil ya da biberiye gibi aromatik baharatlarınızı halınızın üzerine serpebilir ve bir süre bekledikten sonra güzelce süpürebilirsiniz. Bu işlem halınızın kokusunu alacak ve geride hoş bir koku bırakacaktır.Kekik, biberiye, defneyaprağı gibi bazı baharatlar bitkilerin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındırır. Bitkilerinizin köklerine azar azar dökerek onların da beslenmesini destekleyebilirsiniz.BAHARATLARI TAZE TUTMANIN YOLLARI NELERDİR?
Baharatları taze tutmanın en basit yolu, onları büyük paketler halinde değil de aktarlardan azar azar satın almak daha mantıklıdır. Daha büyük paketlerin daha indirimli olması gibi satış hilelerine itibar etmeyin.Sadece kullanacağınız baharatları satın alın ve bir kere kullanacağınız baharatları son kullanma tarihi geçmiyor diye depolamaktan vazgeçin.Baharatların öğütülmüş halleri daha kısa süre taze kalacağı için mümkün olanları bütün olarak alın. Bunun yerine iyi bir baharat öğütücüye yatırım yaparak en lezzetli tarifler için baharatlarınızı evde kendiniz hazırlayın.Baharatlarınızı satın aldıktan sonra evde saklamak için onları hava geçirmez kaplarda muhafaza edin. Serin ve karanlık ortamda depolayın. Fırın ve soba gibi sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde muhafaza etmeyin.İlginizi çekebilir;
Soğan nasıl karamelize edilir? Karamelize soğan hakkında bilmeniz gereken her şey
Buzdolabı neden soğutmaz? Buzdolabının soğutmamasının 7 yaygın nedeni
Zürafa desenli rulo pasta tarifi, nasıl yapılır?
Editor : Şerif SENCER