Teknoloji

Ay'a Alerjisi Olan Astronotun Trajikomik Olayı

Harrison Schmitt isimli astronotun yaşadığı olayın daha önce eşi benzeri görülmemişti. Ay’a ayak basan bilim insanının, Ay tozuna alerjisi vardı! Peki tam olarak nasıl olmuştu bu?

Ay'a Alerjisi Olan Astronotun Trajikomik Olayı
12-10-2024 22:18

Harrison ÖZETİ| H. Schmitt, 1972 senesinde Apollo programıyla Ay’a iniş yaptığında taş örnekleri toplamıştı.

İniş modüle girip üstünü çıkardığında ise Ay tozuyla olan teması, alerjik tepkimeye yol açmıştı! Bu ilginç deneyimin detaylarına birlikte bakalım.

Harrison Schmitt, Ay vadisi Toros Littrow’dan taş örnekleri topluyordu.

astronot

Aynı zamanda bir jeolog olan Apollo 17 astronotu, Aralık 1972’de görevini yaparken Ay’dan topladığı taş örnekleriyle iniş modülüne geri döndü. Kıyafetleri ve ekipmanları Ay tozu olmuştu. Üstündekileri çıkardığında ise modüle Ay tozu yayıldı.

Schmitt, deneyimini kendi sözleriyle şöyle anlatıyor:

"Tozu ilk kokladığımda alerjik reaksiyon gösterdim, burnumun içi şişti, sesimden duyabiliyordunuz. Sonra yavaş yavaş geçti ve dördüncü kez ay tozunu soluduğumda fark etmedim."

nasa astronotu

Genel olarak gözlerde kaşıntı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi çeşitli alerjik reaksiyonlar göstermişti ve Schmitt’in yaşadığı bu durum; NASA’ya da sürpriz olmuştu.

Peki Ay tozu tam olarak nasıl bir şey?

ay tozu

Ay tozu, son derece ince ve keskin parçalardan oluşuyor. Bu parçalar, Dünya’daki herhangi bir ortamdan farklı çünkü Ay’da rüzgâr yok. Bu da toz parçacıklarının keskin ve köşeli olmasını sağlıyor.

Keskinlik, insan vücuduyla temas ettiğinde tahrişe ya da alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.

Schmitt’in yaşadığı durum ise Ay’da yapılacak gelecek görevlerde astronotların güvenliği açısından önemli bir bilgi kaynağı olmuş oldu.

Kaynaklar: IFL Science, Newsweek

İlginizi çekebilir:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER